Braşov: Localnicii vor ca urşii gunoieri să fie mutaţi - REZULTATE SONDAJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta este opinia a 59% dintre cei care au răspuns la sondajul „Adevărul de seară”. Nu mai este o ciudăţenie faptul că, odată cu venirea primăverii, urşii gunoieri încep să iasă în căutare de hrană la containerele din oraş.

Nu a existat an în care fiarele să nu atace cel puţin o persoană  în oraş sau pe aleile de sub Tâmpa. Autorităţile au făcut mare vâlvă după fiecare incident, însă până acum nu s-a luat nicio măsură viabilă pentru a opri urşii să mai coboare în cartiere.  În urma recensământului de anul acesta, vânătorii au numărat în jur de 220 de exemplare, de două ori mai multe decât ar fi normal.

Mutarea departe de oraş

„Adevărul de seară ” a lansat on-line un sondaj prin care le-a cerut braşovenilor opinia  despre ce ar trebui făcut cu urşii care ne-au invadat pădurile. 59% dintre cei care au accesat sondajul sunt de părere că cea mai bună soluţie este mutarea lor în alte părţi, departe de oraş, de unde să nu se mai poată întoarce.  33% dintre repondenţi consideră că ar fi mai bine ca urşii să fie capturaţi şi sterilizaţi ca să nu se mai poată înmulţi. Există şi braşoveni care cred ca singura soluţie pentru a scăpa de urşi este împuşcarea lor. Doar 8% dintre cei care şi-au dat cu părerea on-line consideră că omorârea sălbăticiunilor este cea mai bună variantă. „Niciodată nu ni s-a acceptat vânarea a mai mult de 15-17 urşi într-un an. Din fericire, urşii călătoresc foarte mult şi mulţi ajung în alte zone ale ţării, aşa că la noi numărul lor rămâne constant de la un an la altul”, a spus Adrian Apostu, şeful Direcţiei Silvice Braşov.

UE interzice împuşcarea sau mutarea urşilor

Noile prevederi ale Uniunii Europene interzic categoric împuşcarea urşilor. „Nu există o cotă de vânătoare. Printr-un ordin dat de ministrul Mediului în septembrie 2008, avem voie să împuşcăm 25 de urşi dintre cei care vin în oraş dacă se dovedeşte că pun în pericol viaţa oamenilor”, declara, în urmă cu o lună, Ioan Noaghea, preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Braşov. În plus, noile directive europene interzic şi mutarea animalelor în alte fonduri de vânătoare care nu aparţin de Direcţia Silvică de pe raza căreia provin. Practic, urşii din Braşov pot fi mutaţi doar în pădurile din judeţ de unde se pot întoarce, singuri, în orice moment, în oraş.

Ar fi voie să împuşcăm 25 de urşi dintre cei care vin în oraş - Ioan Noaghea, preşedintele AVPS

După harnă, la Silvic

ll Ieri după amiază, o ursoaică cui doi pui au căutat mâncare în containerele din curtea Grupului Şcolar Silvic „Nicolae Rucăreanu”. Din fericire, în zonă nu se afla nimeni în acel moment, însă conducerea liceului spune că nu e prima dată când fiarele îi vizitează, aşa că pericolul unui atac este iminent.

Găsiţiţi aici sondajul şi rezultatele sale.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite