Braşov: Ioana Hărţescu, o viaţă de jazz şi blues ajunsă la „majorat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 18 ani, femeia cântă un gen de muzică spre care puţină lume se îndreaptă. A cântat în deschidere la Deep Purple şi i-a avut spectatori pe Bill Clinton şi Silvio Berlusconi

Vocea sa puternică şi textele melodiilor pe care le abordează Ioana Hărţescu au reuşit să-i impresioneze atât pe români, cât şi pe locuitorii marilor oraşe din lume. Pe scenă îi place să fie numită „Joanna“. A cântat în Bucureşti, Timişoara, Cluj, Costineşti şi Buzău, dar şi în Praga, Hamburg şi Paris.

Atrasă din copilărie de muzica jazz

Dragostea pentru muzică şi-a format-o de mică. „La mine în casă se asculta jazz. Braşovul a avut mereu un festival puternic de jazz. De la 12-13 ani mergeam şi eu să assist la acest eveniment, care se ţinea la Teatrul Dramatic. Ascultam hipnotizată, pentru că mi se părea fantastic. De atunci am simţit că această muzică reprezintă drumul meu, cu o singură direcţie”, mărturiseşte Joanna. La vârsta de 14 ani, s-a apropiat prima oară de comunitatea braşoveană de împătimiţi ai jazzului. „Îmi aduc aminte de primul meu îndrumător, profesorul Valentin Muntean şi pe pasionata Jeni Brăescu, de la care am învăţat foarte multe” declară cu bucurie Joanna. În studenţie a frecventat, ca „spectator“, cursurile de jazz ale Academiei de Muzică din Bucureşti. Până la iniţierea în „activitatea practică” n-a fost decât un mic pas, pe care femeia l-a făcut fără să stea prea mult pe gânduri. A susţinut numeroase concerte, „cântări de club”, a participat la festivaluri şi cluburi al căror număr nu-l mai ştie, de cele mai multe ori cu oameni pe care îi preţuieşte enorm. Printe aceştia se numără Mircea Tiberian - pianist şi compozitor român de jazz, formaţia de rhythm şi blues „Nightloosers” din Cluj sau Vali Răcilă - unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi interpreţi de blues din România.


Momente de neuitat

Trupa alături de care se află şi astăzi se numeşte „Midnight Express”. Împreună cu membrii trupei a trăit un moment pe care îl califică drept cel mai important din carieră. „În octombrie 2008, am cântat în deschiderea concertului «Deep Purple» în Romania. Această formaţie reperezintă o legendă de necontestat a rockului anilor ‘70 şi, de aceea, am simţit o bucurie imensă, o satisfacţie extraordinară” îşi aminteşte cu bucurie interpreta de jazz. Timp de patru ani, Ioana Hărţescu a cântat în cluburi de lux din Doha, în Qatar. Aici a ajuns să cânte pentru Bryan Adams, Bill Clinton, Roger Federer şi Silvio Berlusconi.

Planuri de viitor


În prezent, Joanna se pregăteşte intensiv pentru un mare concert. „În perioada 7-13 mai, la Bucureşti se va desfăşura Festivalul Internaţional «Jeunesses Musicales România». La acest consurs voi participa şi eu, alături de formaţia «The Moonstones». Voi reprezenta România şi vom concura alături de alte 25 de trupe din lume”, declară cu mândrie solista.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite