Braşov: Învăţătoarea cu har, de la Zizin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Învăţătoarea cu har, de la Zizin
Braşov: Învăţătoarea cu har, de la Zizin

Femeia lucrează de şase ani la Şcoala Generală Zizin, iar cu ajutorul icoanelor a reuşit să reducă abandonul şcolar în rândul copiilor de etnie rromă

Profil
NĂSCUTĂ:
mai 1960, Roman, judeţul Neamţ
FAMILIE: căsătorită, are un băiat
STUDII: Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei Braşov
FUNCŢIE:
învăţătoare

Lucia Hilohi a devenit învăţătoare după nemulţumirea generată de stilul didactic al fostei sale învăţătoare. Ea preţuieşte  materiile care îi dezvoltă pe copii, din punct de vedere creativ, fizic şi emoţional. „Am avut o învăţătoare care ne preda numai matematică şi română. Niciodată nu am făcut desen sau lucru manual în şcoala generală şi asta nu a fost bine” îşi aminteşte, cu regret, femeia.

Soacra a învăţat-o să picteze
Dragostea faţă de pictura pe sticlă o datorează soacrei sale, care a fost profesoară la Şcoala Populară de Artă, din Braşov. „Soacra mea m-a încurajat să mă îndrept spre acest domeniu. Atunci m-am înscris la cursurile de iconografie, din cadrul Şcolii de Artă. Am realizat iconiţe, am participat la diverse expoziţii şi asta mi-a dat încredere în mine”, declară învăţătoarea. De atunci, femeia nu a stat nicio zi departe de icoane. A creat sute de asemenea picturi care au ajuns în diverse colţuri ale lumii. „La un moment dat aveam notate, într-un carneţel, 800 de titluri de icoane pe care le-am creat. Foarte multe dintre ele le-am dăruit. Icoane de-ale mele au ajuns în Franţa, Germania, la Gent, în Belgia, în America, Australia, dar şi în diferse altare ale Bisericilor din România. Satisfacţia e mare atunci când vezi icoana terminată şi când o dăruieşti cuiva, când aduci, de fapt, «convertire în suflete»” a dorit să sublinieze pictoriţa.

Învăţătoare model
În opinia femeii, fiecare copil se naşte cu un talent şi de aceea crede că dezvoltarea lui ulterioară depinde foarte mult de dascăl: „El trebuie să descopere talentele şi, mai ales, să le valorifice. Din 2003 am intrat în învăţământ, ca învăţătoare suplinitoare, după care mi-am continuat studiile pentru a avea normă întreagă. În prezent, urmează o altă formă de învăţământ, care să-i ofere o mai bună pregătire. „Când am venit în şcoală, am propus ore opţionale de iconografie. Am simţit că aceşti copii rromi doresc să înveţe. Am avut noroc că directorul instituţiei este deschis proiectelor extracurriculare şi, de atunci, ţin la Zizin şi astfel de cursuri”, relatează cu bucurie învăţătoarea.

Atelierul „Micul Picasso”
Primele icoane au fost făcute de copiii din Şcoala Generală Zizin, în 2004. „Am făcut un proiect de iconografie intitulat «Micul Picasso», în cadrul căruia copiii au învăţat să facă icoane, dar mai ales, au învăţat să aibă o relaţie specială cu Dumnezeu”, declară îndrăgita învăţătoare. De doi ani de zile, o parte dintre lucrările realizate de copiii rromi ai Atelierului „Micul Picasso” pot fi admirate în expoziţia permanentă de la Primăria din Tărlungeni.  Învăţătoarea simte o mulţumire sulfetească imensă atunci când îşi dă seama câte „lumânări aprinse” lasă în urma ei...

Întrebări şi răspunsuri

Ce reprezintă pentru dumneavoastră pictura pe sticlă?
L.H. Eu nu tratez pictura pe sticlă ca pe o artă, ci ca pe o adevărată icoană. Atunci când faci o icoană, trebuie să trăieşti acel moment, să comunici cu Dumnezeu şi, de aceea, nu poţi picta oricând.
Cum sunt copiii cu care lucraţi?
L.H. Copiii de la Zizin sunt atenţi, îşi doresc să înveţe şi sunt foarte talentaţi. Sunt mulţumită că am reuşit să îi aduc mai aproape de Dumnezeu.

Ce-i place
„Îmi plac foarte mult copiii, muzica de vioară şi natura. Copiii sunt cele mai dragi fiinţe şi ador să lucrez cu ei. Ascult muzică clasică şi o îndrăgesc pe Felicia Filip” declară învăţătoarea.
Ce nu-i place
„Nu-mi place că s-a stins iubirea din sufletele oamenilor. În ziua de astăzi, oamenii sunt precum roboţii. Nu au timp, nu se bucură şi nu se mai iubesc”, constată, cu tristeţe femeia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite