Braşov: Fonduri nerambursabile pentru Rupea şi Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localităţile au primit de la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru peste 70 milioane de lei, pentru reabilitări economice şi turistice în regiune.  

După aproape un an de evaluare a cererii de finanţare pentru „Reabilitarea şi extinderea infrastructurii turistice în Oraşul Rupea”, aceasta a fost în sfârşit aprobată şi s-au acordat 23,29 milioane de lei nerambursabili. Contribuţia Consiliului local la acest proiect este de 475.000 de lei.

Investiţii majore

Cetatea Rupea este un obiectiv de patrimoniu de importanţă naţională. Prin valorificarea ei,  Consiliul Local urmăreşte creşterea numărului de turişti, dezvoltarea economică a zonei, crearea de noi locuri de muncă şi îmbunătăţirea nivelului de trai al locuitorilor din Rupea. Cu banii primiţi, vor fi introduse în zonă utilităţile (apă, canalizare, electricitate) şi vor fi reparate drumurile de acces. Proiectul vizează şi reabilitarea Cetăţii Rupea pe o suprafaţă de 14 ha, fiind realizate şi amenajări peisagistice pe o suprafaţă de 500 mp.

Se dezvoltă turismul

De asemenea, vor fi construite puncte informative unde vor fi expuse obiectele de patrimoniu. „Potenţialul turistic al României este un avantaj important care trebuie exploatat corespunzător. Preponderenta în Regiunea Centru, a vestigiilor istorice şi a ariilor naturale protejate, recunoscute de către Ministerul Culturii sau UNESCO, este, statistic vorbind, majoritară. Reabilitarea cetăţii din Rupea si valorificarea valorilor sale sunt de o importanţă majoră pentru dezvoltarea economică a oraşului. Toate consiliile locale ce au aceste patrimonii istorice, culturale şi naturale în administraţie, au un avantaj pe care trebuie să-l exploateze, fiindcă sunt multe ţări în lume care reuşesc, doar prin turism, să îşi genereze surse de venit foarte bune,” a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

50 milioane pentru străzi

Şi municipiul Târgu-Mureş a primit fonduri nerambursabile. Cele 50 milioane de lei vor fi folosite pentru reabilitarea a şapte străzi din municipiu: Libertăţii, Băneasa, Livezeni, Podeni, Budiului, Mureşeni şi Voinicenilor. Modernizările vor facilita circulaţia către alte oraşe importante din ţară, respectiv Cluj Napoca, Sighişoara, Braşov, Bistriţa şi Alba Iulia. Contribuţia Consiliului Local la acest proiect este de 1 milion de lei.  „Infrastructura de transport este una dintre priorităţile unui oras, fiind necesară pentru dezvoltarea sa economică. Descongestionarea traficului este esenţială, mai ales acum, când studiile impun fluidizarea circulaţiei. Cu atât mai importante sunt căile rutiere pentru dezvoltarea turismului în Regiunea Centru”, a mai spus  Simion Creţu, director general ADR Centru.

Acte parafate

Contracte de finanţare au fost semnate ieri la Primăriile din Rupea şi Târgu Mureş în prezenta ministrului Ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei „Am dat posibilitatea autorităţilor locale să fie „vioara întâi" în privinţa absorbţiei de fonduri. Asta, fiindcă am constatat întârzieri nejustificate în privinţa încheierii de contracte, fără de care nu putem da drumul la bani, fiindcă ministerul nu se poate substitui obligaţiilor beneficiarului! Anul trecut au fost încheiate doar 40 de contracte. Anul acesta am reuşit să accelerăm ritmul şi avem deja 299 de contracte, accesând circa 766 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 18% din fondurile structurale puse la dispoziţie de Uniunea Europeană", a precizat Vasile Blaga.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite