Braşov: Festivalul Filmului European, pentru prima dată la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul se desfăşoară la Centrul Cultural Reduta. Astăzi şi mâine, programul proiecţiilor începe la ora 17.30. Este pentru prima dată când manifestarea este organizată la Braşov.

La Braşov este prezent, în aceste zile, unul dintre cei mai importanţi regizori români, Marian Crişan. Acesta a ajuns cunoscut pe plan european după ce a obţinut, anul trecut, titlul Palme d’Or, pentru filmul de scurt metraj „Megatron”. Marian Crişan este şi cel care s-a ocupat de realizarea spotului de prezentare a Festivalului.

Centru la Bucureşti

Festivalul a fost deschis la Bucureşti, în urmă cu o săptămână. Ca în fiecare an, alături de filmele prezentate în capitală, evenimentul se desfăşoară şi în alte 7 reşedinţe de judeţ, printre care şi în municipiul nostru. Pentru ediţia locală de la Braşov au fost alese 6 filme, dintre cele 40  prezente în competiţie. Toate cele 6 proiecţii s-au bucurat de succes în străinătate.

Intrare gratuită

Braşovul  este singurul oraş din ţară în care nu se percepe taxă de intrare pentru spectatori. Decizia a fost luată pentru a-i încuraja pe tineri să renunţe la calculator, timp de câteva ore. Organizatorii consideră că tineretul şi-a pierdut interesul pentru această activitate şi preferă să urmăreascî filmele la calculator.

Început fulminant

A 13-a ediţie a început, aseară, cu 2 proiecţii: „Elevator”, singurul film românesc prezent la Braşov, regizat de George Dorobanţu şi „Proiectul Mali”, regizat de Dearblha Glynn. În această seară, la ora 17.30 va fi proiectat filmul danez „Primii ani de viaţă ai lui Nietzsche”, iar de la ora 19.30 va rula producţia germană „Flori de cireş”. Mâine, de la ora 17.30 va fi prezentat un film lituanian, de mare succes pe plan european, numit „Colecţionara”. Ultima proiecţie va începe la ora 19.30 şi se numeşte „Prietenul”. Este vorba despre o producţie elveţiană, care a obţinut deja mai multe distincţii.

Filmele lui 2008

Majoritatea filmelor prezente sunt producţii ale anului 2008. Organizatorii nu au impus nicio temă, singura condiţie fiind calitatea filmului, pentru a atrage cât mai mulţi cinefili şi mai ales pentru a-şi păstra vizitatorii, de la an la an. Pentru a acoperi o gamă largă de gusturi au fost acceptate filme din multe ţări şi de foarte multe genuri. Festivalul va continua, la Timişoara, în perioada 21-24 mai şi la Iaşi, între 28-31 mai.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite