Braşov: Făgăraşul, una dintre cele patru locaţii la a doua centrală nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiul de amplasament pentru a doua centrală nucleară a ţării a fost finalizat, iar cele mai bune patru locaţii selectate se află în judeţele Braşov, Sibiu, Arad şi Cluj, a declarat Valică Gorea, fost preşedinte al Agenţiei Nucleare.

„Cea mai potrivită locaţie pentru noua centrală nucleară ar fi între Făgăraş şi Tălmaciu, pe Olt. Pentru a stabili cele mai bune locaţii pentru centrala nucleară s-a ţinut cont de existenţa unui râu în apropiere, de seismicitate, roca pentru fundaţie, climatologie, circulaţia curenţilor de aer fiind foarte importantă, şi de umiditate", a explicat Valică Gorea  pentru NewsIn.

Analizate peste 100 de amplasamente

Studiul de amplasament a costat 3,580 milioane lei, bani suportaţi din fondurile structurale pentru dezvoltare industrială, a precizat fostul preşedinte al Agenţiei Nucleare. Puterea instalată a noii centrale nucleare va fi, cel mai probabil, de 3.000 MW şi va avea maximum două-trei grupuri, a mai spus Gorea.Potrivit acestuia, investiţiile în domeniul nuclear sunt rentabile, întrucât se amortizează în 12-15 ani, la jumătatea timpului faţă de investiţiile în surse alternative de producere a energiei electrice.Până acum, CITON Bucureşti, care a făcut studiul de amplasament pentru viitoarea centrală nucleară, a analizat peste 100 de amplasamente.

Energia nucleară reprezintă 18% din totalul energetic al României

În prezent, singura centrală nucleară a ţării se află la Cernavodă şi este compusă din două reactoare cu o putere instalată de circa 700 MW fiecare. În momentul de faţă se are în vedere construirea altor două noi reactoare nucleare, investiţie care s-ar putea ridica la circa patru miliarde de euro, care vor fi puse în funcţiune după 2016.Energia electrică produsă anual de Unităţile 1 şi 2 CNE Cernavodă reprezintă circa 18% din producţia de electricitate totală a României.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite