Braşov: Eckart Schlandt ştie toate secretele orgii din Biserica Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Eckart Schlandt ştie toate secretele orgii din Biserica Neagră
Braşov: Eckart Schlandt ştie toate secretele orgii din Biserica Neagră

De 53 de ani, artistul mânuieşte cu o măiestrie de invidiat cele 275 de clape ale instrumentului.

„Nu pot să îmi imaginez viaţa fără muzică!”Aşa îşi  începe povestea Eckart Schlandt, organistul de la Biserica Neagră. A crescut pe tonurile celor 3993 de tuburi ale bătrânii orgi şi acum a ajuns să îi cunoască toate secretele.„Orga este denumită regina instrumentelor muzicale pentru că ea cuprinde toate instrumentele muzicale. Aici e o orgă cu parter, cu etaj, cu etajul doi. Tuburile de la Biserica Neagră sunt cele mai mari, unele au aproape 10 metri”, dezvăluie organistul.

 Fiecare orgă este unicat                                                             


Să cânţi la orgă nu e deloc un lucru uşor. Instrumentul de la Biserica Neagră are cinci claviaturi şi pedalier, în total 275 de clape, care pot fi reglate pe o sumedenie de registre muzicale. Cu cât sunt cuplate  mai multe sonorităţi, cu atât clapele merg mai greu. Schlandt spune că orga de Biserica Neagră nu este nici pe de parte cea mai mare sau cea mai veche, însă este cea mai frumoasă din ţară şi cu cea mai bună acustică. „Este construită aşa cum se constuiau orgile pe vemea lui Bach. Fiecare orgă este un unicat, nu e ca la alt instrument muzical. Este un lucru fascinant, pentru că, de fiecare dată, când schimbi orga, descoperi ceva nou, trebuie să te adaptezi. Jumătate din arta organistică este arta de a combina diferitele sonorităţi”, ne împărtăşeşte Eckart Schlandt din tainele cântatului la orgă.

 

Meseria se moşteneşte din tată-n fiu

 

Cea mai mare mândrie a  lui Eckart Schlandt este că are foarte mulţi discipoli. Cel mai bun este fiul său cu care împarte în fiecare duminică orga Bisericii Negre. „Vara avem stagiune cu 35 de concerte pe sezon. Biserica e plina de fiecare dată, cam 150 de persoane, majoritatea străini de Braşov. E foarte curios, că niciodată nu ştim dacă vin pentru prima dată sau dacă or să mai revină”, povesteşte muzicianul. Cea mai mare plăcere a lui este ca în ficare an să descopere şi să interpreteze lucrări noi.„Pentru noi e o motivaţie să căutăm lucrări, să găsim ceva nou. Şi pentru public e interesant.”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite