Braşov: Două străzi noi în cartierul Tractorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectura Braşov „a botezat” astăzi două străzi din zona cartierului Tractorul VII. Edilii braşoveni au ales numele a două personalităţi locale, respectiv a arhivarului Christian Pomarius şi a arhitectului Ştefan Emilian.

Membrii Comisiei de Atribuire sau Schimbare de Denumiri din Prefectura Braşov s-au reunit astăzi pentru avizarea unor propuneri de acte tip formulate de către primarii din judeţ. Printre punctele aflate pe ordinea de zi s-a aflat şi o documentaţie depusă de Primăria Braşov, care viza atribuirea de denumiri pentru două străzi din cartierul Tractorul VII. Edilii braşoveni au ales numele a două personalităţi locale.
Christian Pomarius este consemnat în 1552 ca primul arhivar din Braşov. Acesta a venit în cetatea de sub Tâmpa în 1551 şi a fost numit notar al oraşului. El a redactat inventarul documentelor din arhiva Braşovului „Litterarum Civitatis Coronensis Digestio”, în care a reunit 309 documente, repartizate pe 19 grupe, însemnate cu literele alfabetului.

Proiectantul Colegiului „Şaguna”


Arhitectul Ştefan Emilian a fost cel care a făcut proiectul gimnaziului românesc din Braşov - în prezent, Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” - la solicitarea unei comisii speciale conduse de protopopul Ioan Popazu. Proiectul a fost finalizat în 1845, astfel încât să cuprindă o şcoală primară, patru clase de gimnaziu şi două clase comerciale şi tehnice. Ulterior a fost modificat, mărindu-se numărul claselor la 20 şi o sală de festivităţi. Proiectul lui Ştefan Emilian a fost trimis la Viena lui Ion Maiorescu, care l-a litografiat în 500 de exemplare în vederea obţinerii de donaţii.
Tot pentru o denumire cu rezonanţă istorică a optat şi Primăria Prejmer, care a dorit să schimbe numele străzii Pajiştei în strada Mitropolit Andrei Şaguna.
Tot astăzi comisia a avizat şi o propunere de denumire a unei noi zone rezidenţiale din Hălchiu, care a devenit astfel Cartierul Florilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite