Braşov: Cozi interminabile la uşile instanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşovenii sunt nemulţumiţi că trebuie să stea zeci de minute în faţa uşilor pentru a fi controlaţi de jandarmi cu detectoarele de metale. Singura instanţă unde nu sunt probleme este Curtea de Apel.

Coada începe se formeaze încă de la primele ore ale dimineţii. Braşovenii aşteaptă chiar şi o jumătate de oră până le vine rândul la controlul efectuat de jandarmi cu echipamentele de securitate. Singurii care au acces rapid în Judecătorie şi Tribunal sunt avocaţii, consilierii juridici şi personalul administrativ. Oamenii care au procese şi trebuie ajungă în sălile de judecată sunt revoltaţi şi spun că ceea ce se întâmplă este o jignire la adresa lor.
„Eu am fost şi luni la Judecătorie, că trebuie să depun nişte hârtii. Aveam la mine şurubelniţa de lucru, fiindcă eram în timpul serviciului. Jandarmul m-a pus să o arunc în boscheţi, că nu am voie cu ea înăuntru. Când am ieşit de la Judecătorie, am vrut să-mi recuperez unealta din tufe, dar a trebuit să vină un jandarm cu mine, că altfel nu mă lăsa să o iau. Este jignitor ce se întâmplă aici şi o bătaie de joc”, spune Ion Benga.

Peste zece arme albe, depistate de detectoare

Deşi au stârnit indignarea braşovenilor, echipamentele de securitate şi-au demonstrat deja eficienţa. În doar o săptămână de la instalarea detectoarelor de metale, oamenii legii au depistat în jur de 15 persoane care deţineau cuţite, briceaguri sau alte arme albe. În urmă cu două zile un braşovean a vrut să intre la Tribunal cu un pistol. El a susţinut că are permis de port  armă, dar că lăsase acasă documentul.  „Este interzis accesul în instanţele de judecată cu orice fel de arme letale sau neletale. Deţinătorilor legali de arme letale li se va reţine pistolul şi le va fi restituit la ieşire. Pentru cuţite mari, săbii, etc. se întocmeşte dosar penal pentru port ilegal de armă”, ne-a declarat lt. Ciprian Aldea, ofiţer de relaţii publice la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Braşov.

Proiect Phare

Echipamentele de securitate instalate la Judecătorie, Tribunal şi Curtea de Apel includ porţile fixe de detectare a metalelor, dar şi detectoare mobile. Ele au fost montate la Braşov printr-un proiect Phare al Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, intitulat „Îmbunătăţirea condiţiilor de lucru ale judecătorilor”. La nivel naţional, 62 de instanţe de judecată au fost dotate cu astfel de echipamente.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite