Braşov: Cecilia Istrate, ştie secretul brânzei cu gust

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeia are propria stână în Fundata şi a participat cu produse ca brânza de burduf în coajă de brad la târguri de tip „slow food“ din ţară şi străinătate

Profil
NĂSCUTĂ:
Octombrie 1973, Bran
FAMILIE: Căsătorită, are un băiat
STUDII: Liceul „Ştefan Octavian Iosif” Rupea
OCUPAŢIE: Crescător de animale

Născută la Bran, acolo unde creşterea animalelor reprezintă principala sursă de venit al localnicilor, femeia a prins drag de oierit. „Am crescut printre animale şi, când m-am căsătorit, am plecat la Fundata, unde soţul meu avea stână” declară femeia.

Foloseşte o reţetă tradiţională
Femeia şi soţul ei, care este baciul stânei, fac cea mai gustoasă brânză. Ei produc brânză de burduf în coajă de brad, caş proaspăt sau afumat, telemea de oaie şi urdă dulce. „Brânza o facem după o reţetă tradiţională, pe care o respectăm cu stricteţe. În zona aceasta de munte, nu se face altceva decât creşterea animalelor. Este o zonă cu păşuni, în care animalele se pot hrăni foarte bine”, spune Cecilia.

Produs natural
Toate tipurile de brânză pe care femeia şi familia ei le produc sunt 100% naturale. La stâna femeii, fiecare zi începe la ora 04.00. „Ciobanii se trezesc de dimineaţă, pentru a mulge oile. După asta, baciul rămâne la stână, pentru a prepara brânza. Oile sunt mulse de două ori pe zi, iar o zi de-ale noastre se termină la ora 23.00”, mărturiseşte crescătoarea de animale. Femeia participă şi ea la producerea brânzei şi îi face mare plăcere să facă acest lucru. „Vara, locuim cu toţii la stână şi muncim împreună. Îmi place să fac şi eu brânza şi sunt împlinită când văd că lumea caută produsele noastre naturale”, subliniază femeia.

A participat la târguri din străinătate

Cecilia Istrate a participat la numeroase târguri de produse naturale din ţară, dar şi din străinătate. Ea a arătat străinilor că în România se face cea mai bună brânză. „În anii 2006 şi 2008, am participat la Târgul de la Terra Made, din Italia şi în 2007 am fost la târgul «A 17-a oaie», de la Tel Aviv, din Israel. Am participat şi la cel mai mare târg de brânză din Bra, Italia, cu brânza de burduf în coajă de brad. Am avut un real succes. Lumea a fost încântată de produsul nostru. Cel mai mult ne-am bucurat că am putut oferi românilor care locuiau acolo o bucurie şi că au mâncat brânză tradiţională, de la ei de acasă”, mărturiseşte băciţa. Cecilia Istrate se bucură de clienţi fideli. De exemplu, la cele trei ediţii ale târgului „Slow Food”, organizate în Livada Poştei, femeia a câştigat mulţi clienţi cu produsele sale. „Oamenii sunt bucuroşi că pot cumpăra brânza direct de la crescătorii de animale. Pe măsură ce ieşim la târguri, şi clienţii sunt mai numeroşi. Asta înseamnă că lumea se îndreaptă spree produsele naturale”, consideră femeia.

Întrebări şi răspunsuri
Cât de mult vă place ceea ce faceţi?
C.I. Sunt fericită că fac asta şi că pot oferi oamenilor produse naturale. Ar fi bine ca oamenii să înceapă să mănânce sănătos.
Aţi practica o altă meserie?
C.I. Nu mi-ar fi plăcut să fac altceva. Asta este exact ce mi-am dorit. Locuiesc în natură, mânânc sănătos şi sper ca băiatul meu să ducă mai departe afacerea.

Ce-i place
„Îmi plac foarte mult animalele. Cel mai mult îndrăgesc oile”, declară femeia.
Ce nu-i place
„Nu-mi plac ţigara şi băutura. Sunt cele mai periculoase vicii, care distrug încet-încet omul şi familia”, mărturiseşte Cecilia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite