Braşov: Cabinetele şcolare nu au medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cabinetele au trecut în administrarea primăriilor, iar Spitalul de Pediatrie le-a tăiat deja bugetul.

Cabinetele medicale şcolare au rămas fără medicamete şi materiale sanitare, pentru că nu mai au bani din ce să le cumpere. Situaţia se datorează faptului că, din acest an, ele  trec în administarea primărilor, iar, până când se face rocada, medicina şcolară a rămas fără buget.
„Noi, din luna decembrie, de când am primit ordinul ministrului Sănătăţii, le-am tăiat bugetul, deci anul acesta nu le-am dat niciun ban. Chiar astăzi (vineri – n.r.) colegii de la Personal au predat toate documentele referitoare la aceste dispensare şcolare la Primărie. Oricum bugetul lor era şi înainte foarte mic, le mai dădeam noi, de la spital, medicamente şi ustensile medicale. Nu ştim cum autorităţile locale se vor descurca cu ele”, a spus dr. Marcel Albean, purtător de cuvânt la Spitalul de Pediatrie din Braşov.
74 de cabinete
În judeţul Braşov există 74 de cabinete medicale şcolare în care lucrează 24 de medici generalişti, 5 stomatologi şi 50 de asistente. „Toate aceste cabinete se află în mediul urban, la sate nu este niciunul”, a spus dr. Mădălina Siminea, purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică Braşov. Cele mai multe dintre ele, însă, au rămas de câteva luni cu dulapurile de medicamente goale.
În stare jalnică
Consiliul Local Braşov a aprobat deja preluarea cabinetelor, însă nu se ştie din ce buget le va administra. Şi asta cu atât mai mult cu cât şi remuneraţia medicilor şi a asistenţilor medicali va reveni tot în sarcina primăriilor. În plus, majoritatea cabinetelor au dotări minime, aşa că trebuie reabilitate complet ca să poată funcţiona în legalitate. „Starea lor nu este funcţională. Este necesară reabilitarea şi dotarea lor cu toate echipamentele medicale, în conformitate cu prevederile în domeniu. În perioada următoare vom face o analiză a necesarului şi apoi vom elabora un proiect  prin care să identificăm posibile finanţări. Probabil pe una dintre axele Programului Operaţional Regional”, a explicat Mihai Costel, consilier local la Braşov.
Ce înseamnă cabinet şcolar
În cabinetele medicale şcolare se fac doar intervenţii de primă urgenţă. Asta înseamnă că elevii primesc primul ajutor în caz de accidentări sau li se administrează calmante uşoare pentru diverse dureri. În plus, la fiecare început de an şcolar şi de semestru, elevilor li se face un control epidemiologic de rutină. Tot în sarcina medicilor şcolari intră şi vaccinarea obligatorie a elevilor din clasa I, clasa a III-a şi clasa a VIII-a. Mai nou se face şi cel împotriva cancerului de col uterin. Tot la cabinetul medical din şcoală elevii sunt măsuraţi şi cântăriţi cel puţin o dată pe an.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite