Braşov: Bătălie administrativă pentru Spitalul „Mârzescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Bătălie administrativă pentru Spitalul „Mârzescu”
Braşov: Bătălie administrativă pentru Spitalul „Mârzescu”

Autorităţile judeţene şi cele locale se duelează în hotărâri şi plângeri în ceea ce priveşte dreptul de proprietate asupra terenului pe care este amplasat Spitalul Mârzescu.

Consiliul Local Braşov, reunit în şedinţă săptămâna aceasta, a respins plângerea formulată de către autorităţile judeţene cu privire la hotărârea prin care era revocat dreptul de proprietate al Consiliului Judeţean asupra terenului pe care este amplasat Spitalul Mârzescu.
Consiliul Judeţean, care este administrator al unităţii sanitare, a solicitat în 11 mai anularea HCL nr. 62, emisă în ianurie 2009, prin care edilii au abrogat actul normativ din 1940, ce consfinţea donaţia terenului „Livada lui Trausch”, actualul Spital Mârzescu, făcută de către municipalitatea braşoveană Ministerului Muncii, Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale, Administraţiunea Generală a Casei Sănătăţii. În contractul de donaţie se făcea menţiunea că, „în cazul când terenul donat sau edificiile zidite pe el se vor folosi pentru alte scopuri decât pentru spitale, terenul donat va reintra, de drept, fără vreo altă formalitate sau despăgubire, în proprietatea Municipiului Braşov”.
Motiv: încălcarea contractului

Conducerea Primăriei susţine că legislativul judeţean a încălcat această prevedere contractuală, când a emis Hotărârea 174/2006, prin care Spitalul Mârzescu a trecut din domeniul public al Judeţului Braşov, în domeniul privat al Judeţului Braşov, intrând astfel în circuitul civil. Cu alte cuvinte, respectivul teren poate face obiectul oricărui fel de tranzacţii, inclusiv de înstrăinare, gajare, ipotecare. „Acest lucru s-a şi întâmplat prin aprobarea constituirii garanţiei cu Spitalul Mârzescu pentru împrumutul contractat de către Judeţul Braşov. Spitalul Mârzescu, intrând în domeniul privat al judeţului Braşov, poate oricând să fie vândut cu schimbarea destinaţiei de spital”, se precizează în raportul de specialitate care însoţeşte noua hotărâre a Consiliului Local.

Două abţineri

Respingerea plângerii a fost votată de majoritatea consilierilor locali, numai Carmen Ionescu şi Gheorghe Tănase s-au abţinut. Consiliul Local Braşov a mai emis o hotărâre similară în mai 2007, care a fost atacată în instanţă de conducerea Consiliului Judeţean Braşov, care a şi câştigat. Reprezentanţii Primăriei au precizat că, la acea vreme, nu exista intenţia înstrăinării terenului, iar măsura aprobării unui nou act normativ în ianuarie a fost iniţiată tocmai ca urmare a demersurilor CJ de a gira un împrumut cu terenul de la Mârzescu. „Constituirea imobilelor construcţii şi terenuri, aferente Spitalului Mârzescu drept garanţie pentru acordarea unui împrumut, atrage, în situaţia nerambursării împrumutului, un drept de creanţă al împrumutătorului asupra imobilelor garantate, acestea putând fi scoase la vânzare în vederea recuperării creanţelor”, se precizează în expunerea de motive la hotărârea care respinge plângerea formulată de

Decizie de la instanţă

Curtea de Apel Braşov a stabilit în 2002 că Spitalul Mârzescu face parte din patrimoniul public al Judeţului Braşov şi este inalienabil, imprescriptibil, insesizabil şi scos din circuitul civil, el neputând fi gajat, ipotecat, înstrăinat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite