Braşov: Alertă de gripă porcină la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O pacientă cu simptome de contaminare, internat la Spitalul de Boli Infecţioase, a pus pe jar autorităţile. Analizele făcute în regim de urgenţă la Institutul „Cantacuzino“ din Bucureşti au infirmat diagnosticul de care se temea toată lumea.

Pacienta suspectată a ajuns ieri la Spitalul de Boli Infecţioase. Imediat după apariţia primelor suspiciuni, medicii de gardă i-au recoltat probe, care au fost trimise în regim de urgenmţă, cu o ambulanţă, la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino“. Reprezentanţii acestei instituţii au trecut rapid la analizarea probelor de la pacienta suspectă de contaminare cu gripă porcină. Azi după amiază, rezultatul analizelor a infirmat faptul că femeia internată la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov nu este contaminată cu acest virus.

Tăcere totală

Autorităţile sanitare braşovene au fost cîât se poate de „discrete“ cu detaliile despre acest caz.  „Noi aşteptăm rezultalele  de la Bucureşti în acestă după-amiază sau cel târziu până diseară. Nu pot să vă dau mai multe detalii. Sunt plecată din ţară şi cel mai bine aşteptaţi până luni”, ne-a declarat ieri dimineaţă, înainte de vestea infirmării diagnosticului, medicul Felicia Constandiş, director al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov. Autorităţile locale au refuzat să dea orice date privind pacienta sau măsurile luate în acest caz. „Nu pot să vă dau informaţii depre persoana care este internată la Spitalul de Boli Infecţioase şi nici măsurile care s-au luat. Există un ordin venit din partea Ministerului Sănătăţii prin care se precizează că noi nu suntem abilitaţi să dăm informaţii. În acest sens, s-a format la nivelul Ministerului o comisie din patru persoane, care este abilitată să vorbească despre suspiciunile de gripă porcină, inclusiv ministrul Sănătăţii. Eu nu pot să vă spun nimic”, a declarat Mariana Siminea, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Braşov.

Analize rapide

Probele prelevate de la pacienta de naţionalitate germană au ajuns ieri după amiază la Bucureşti. Rezultatele testelor de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino“ erau aşteptate abia în această seară. La ora 11.00, însă, specialiştii Institutului au infirmat temerile privind posibilul caz de gripă porcină de la Braşov. Reprezentanţii Centrului de Boli Transmisibile susţin că pacienta din Braşov nu este infectată cu virusul gripei porcine. „Este vorba despre o doamnă care nu a avut contact cu nicio zonă unde sunt astfel de cazuri”, a declarat Adriana Pistol, şefa Centrului de Boli Infecţioase. Ea mai spus că, indiferent de virusul gripei porcine, medicii trebuie să facă analizele suspecţilor oricărui tip de gripă. „Noi prelevăm probe de la sute de pacienţi, zilnic, dar pentru că este normal să se facă analizele în perioadele în care virusul gripal circulă. Pacienta din Braşov avea o simplă răceală, dar chiar şi aşa este normal să i se facă analizele”, a mai spus Adriana Pistol.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite