Brânză a găsit reţeta pentru alegeri: „vitamina Udrea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful PDL Diaspora, William Brânză, a arătat într-un interviu acordat „Adevărul” că nu s-ar da în lături de la a folosi ”vitamina” Elena Udrea în viitoarea campanie pentru alegerile parlamentare.

Şeful PDL Diaspora, William Brânză, nu s-ar da în lături de la a folosi "vitamina" Elena  Udrea în viitoarea campanie pentru alegerile parlamentare. Reţeta pentru recâştigarea colegiului său ar putea fi distribuirea unor tricouri cu ministrului Dezvoltării, Brânză afirmând că utilizarea imaginii acesteia i-ar garanta victoria în proporţie de 99%. Deputatul mai crede că Emil Boc ar putea candida la Preşedinţia României.

Adevărul: Sunt românii din străinătate preocupaţi de viaţa politică din România?

William Brânză: Românii din străinătate sunt, în general, preocupaţi de tot ce se întâmplă în ţară, fie că este vorba de alegerile dintr-un partid, aşa cum este cazul la noi, în PDL, fie că este vorba despre reformele pe care Guvernul şi le-a asumat. Sunt interesaţi chiar să-şi exprime opţiunile, cu atât mai mult cu cât marea lor majoritate au rude şi prieteni în ţară, sunt legaţi de locurile de unde provin.

Ce vă întreabă mai precis, ce le stârneşte cel mai tare interesul?

Îi preocupă ideea de a se întoarce în ţară şi de a avea o viaţa mai bună. Situaţia din Europa este una delicată, critică, asemănătoare sau chiar la fel cu cea din România. Să luăm în calcul nivelul de trai pe care îl aveau spaniolii până acum câţiva ani, era „Ţara Binecuvântată", unde oricine îşi găsea de muncă. Dar şi pentru ei au venit timpuri grele, ca şi pentru România, nici ei nu au crezut în criza de care toată lumea vorbea cu ceva timp în urmă. Astăzi sunt şi ei în situaţia în care nimeni nu le acordă niciun împrumut, şomajul a atind cote alarmante de 25%, situaţia nu pare roz şi nici nu sunt semne că s-ar regla prea repede.

În condiţiile în care şi în străinătate condiţiile s-au înrăutăţit, dar şi pe fondul declaraţiilor premierului şi ale altor reprezentanţi ai Executivului privind ieşirea din recesiune, sunt mai mulţi români încurajaţi să se întoarcă acasă?

Ieşirea din recesiune ar trebui să fie o chestiune încurajatoare pentru toţi românii, pentru mulţi însă nu sună real. Dar la fel a fost şi cu anunţul privind intrarea în recesiune, părea o poveste, ceva ce nu se va întâmpla niciodată. Eu militez pentru întoarcerea românilor în ţară, pornind de la lozinca „Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n ţara mea!", sunt pentru întoarcerea în ţara unde te-ai născut, ai crescut şi de unde vrei să ieşi din lumea asta. Şi aici mai am o zicală „Nu luaţi viaţa atât de în serios, ca nimeni nu a plecat viu din ea!". Doar ei decid însă dacă vor sau nu să revină acasă. Eu pledez pentru repatrierea creierelor şi pentru întoarcerea românilor în ţară.

Urmăresc şi alegerile din PDL?

Nu toţi sunt democrat-liberali în străinătate. Dar membrii, simpatizanţii PDL sunt interesaţi de situaţia din partid, cu atât mai mult cu cât este partidul de la guvernare şi de la care au mari aşteptări. Ştiu că Guvernul ăsta se luptă cu criza şi se aşteaptă să nu vină cu promisiuni deşarte, pe care le-au făcut alţii, de la cei 25.000 de euro promişi de Mircea Geoană, până la alte puncte de vedere „mai mult decât optimiste". Vor un partid cu o guvernare coerentă, care să-i determine să se întoarcă în ţară.

Dvs aţi anunţat că PDL Diaspora îl susţine pe Emil Boc la şefia PDL, cum i-aţi convins că premierul, cel care a luat măsuri economice nepopulare, este mai bun decât Vasile Blaga?

Au fost măsuri dure, dar corecte. Iar ei sunt foarte realişti, pragmatici, când îşi stabilesc opţiunile. Eu le-am explicat cum stau lucrurile aici, care este situaţia din partid, le-am lămurit neclarităţile pe care le aveau, în cadrul întâlnirilor pe care le am regulat cu comunităţile de români din străinătate. Nu am făcut decât să le redau realitatea, care poate părea dură, neprietenoasă, şi am încercat să le insuflu o stare de optimism bazată pe date certe, de creştere economică sănătoasă în 2011 şi 2012. De aici a venit şi susţinerea pe care şi-au exprimat-o pentru Boc.

Aţi mers cu premierul în campania electorală prin ţară. Cum interpretaţi huiduielile cu care a fost primit?

Orice om are dreptul să-şi exprime opinia, suntem într-o ţară liberă. Este greu să-i mulţumeşti pe toţi, ceea ce duce şi la astfel de manifestări de protest. Nu ştiu dacă acel om a fost sau amendat, dar este foare dificil să facă reforme grele şi să fii aplaudat.

Nu sunt descurajante astfel de manifestări pentru o echipă de campanie?

Nu. Când eşti la guvernare, îţi asumi, nu te aştepţi la petale de trandafiri şi nu fugi de răspundere. În plus, la întâlnirile astea sunt şi reprezentanţi sau simpatizanţi ai altor partide. Noi mereu am discutat şi cu ei.

Vi se pare corect că unul dintre protestatari a fost amendat?

Da, dacă a fost o amendă pentru tulburarea liniştii publice. Ai dreptul să protestezi, dat cu o anumită conduită şi respectând legea.

Pe cine vedeţi în rolurile de secunzi ai lui Boc? A fost definitivată lista?

Nu a fost bătută-n cuie nicio listă până acum. Sunt însă mulţi oameni valoroşi în echipa noastră. Trebuie să apară mai întâi „doritorii", în afară de Gheorghe Flutur nu şi-a exprimat până acum nimeni clar dorinţa de a candida pentru una dintre cele patru funcţii. Până pe 5 mai, când se vor închide listele, mai e ceva timp.

Falcă, Anastase sau Oltean sunt posibile variante?

Sunt colegi valoroşi, cu experienţă în partid, dar pe care nu i-am auzit să-şi dorească acest lucru. Cei enumeraţi de dvs, dar şi alţii merită din plin să ocupe astfel de funcţii.

Vă menţineţi intenţia de a candida la o funcţie de vicepreşedinte?

Sunt un om hotărât şi nu-mi iau cuvântul înapoi.

Credeţi că problema înlocuirii premierului va fi reluată după alegerile din PDL?

Nu pot citi viitorul. Cert este însă că, la această dată, problema înlocuirii premierului nu mai este în discuţie.

Ar fi oportună redeschiderea acestui subiect după Convenţie, în opinia dvs?

Dată fiind situaţia actuală, premierul Emil Boc este cea mai bună soluţie.

Poate fi însă o soluţie şi mai bună un premier tehnocrat?

Emil Boc se descurcă la fel de bine ca un tehnocrat. Chiar dacă e greu să ai şi preşedinţia partidului şi şefia Guvernului, să ai sub lupă şi probleme externe, dată fiind situaţia României privind intrarea în Schengen. Sincer, poate ne temeam la un moment dat că premierul Boc nu poate acoperi toate aceste zone. Dar realitatea a dovedit că el a trecut bine prin toate aceste obstacole. Oricum, trebuie să spun că ultimul cuvânt la acest capitol revine preşedintelui Traian Băsescu.

Ce alt democrat-liberal credeţi că ar putea mobiliza electoratul din Diaspora la următoarele alegeri prezidenţiale, aşa cum a făcut-o Traian Băsescu la precedentul scrutin?

Mi-este foarte greu să dau un nume. Pe sondajele făcute în străinătate, singurul nume pe care-l găseşti pe buzele tuturor membrilor sau simpatizanţilor de partid este numai Traian Băsescu. Teoretic, ar putea suplini lipsa unui astfel de personalităţi numai o echipă puternică.

În spatele cărui candidat ar putea să se poziţioneze o astfel de echipă puternică?

La ora actuală, nu s-ar putea poziţiona decât în spatele lui Emil Boc. Asta este ce avem acum. Emil Boc poate mult, l-aş vedea candidând şi la Preşedinţie, important este însă să vrea şi el lucrul ăsta. Şi în Dispora se bucură de simpatie, bine, nu de una gen „star de cinema"! Aş cum pune el lucrurile la punct, nu duce la crearea de tensiuni, nu e genul de politician care rezolvă lovind cu pumnul în masă.

Cu ce vă cer românii din străinătate să-i ajutaţi?

Vor o implicare mai puternică a Guvernului şi a Parlamentului în rezolvarea problemelor lor. Cea mai mare problemă este cea a locurilor de muncă, arzătoare este şi cea privind şcolile, grădiniţele din străinătate, dar şi taxele consulare foarte mari, care este însă în curs de rezolvare. Mai este şi insuficienţa consulatelor, viceconsulatelor din străinătate. De multe ori pentru orice hârtie oficială, trebuie să parcurgă sute de kilometri, ceea ce-i nemulţumeşte, cu atât mai mult cu cât la drumul lung se adaugă cozile mari de aşteptare la consulate. Am discutat multe dintre aspectele astea cu premierul sau cu ministrul de Externe, iar unele chiar s-au reglat. Au mai rămas însă multe probleme. În plus, în dialogurile cu factorii de decizie din afară, am încercat să-i conving că românii nu sunt aşa cum vor să-i facă unii să creadă. Presa din străinătate este ca şi cea din România: când faci un rău, eşti pe prima pagină. Dacă un român din 10.000 a furat sau a spart o casă, atunci el devine imaginea României. Dacă un român câştigă la o olimpiadă, spre exemplu, nimeni nu află nimic din presă. Pentru a le schimba părerea, i-am chemat la evenimente organizate de români, le-am prezentat obiceiurile, portul.    

Care a fost cea mai trăsnită doleanţă?

Sunt şi lucruri deloc plăcute, cum ar fi acela de a-şi repatria cadavrele acasă. Ca români, suntem într-o situaţie destul de neplăcută. Ca să-ţi aduci acasă mortul, poţi primi, potrivit legislaţiei europene, un ajutor financiar doar dacă ţara în care eşti rezident nu are posibilitatea să ţi-l îngroape sau să ţi-l incinereze. Dar toate ţările din Uniunea Europeană au posibilitatea să ţi-l incinereze. Lucrurile se complică atunci când românul nu vrea ca cel mort să fie incinerat. Până fac rost de bani, nefiind deloc ieftine aceste reîntoarceri în ţară, stau zeci de zile cu cadavrele. Eu nu pot face decât să mobilizez oameni de afaceri din străinătate, ceea ce am şi făcut, sau i-am rugat pe reprezentanţii cultelor religioase să facă o mică chetă, iar doritorii să sufere împreună cu românul lor, să-l ajute să-şi rezolve situaţia.

În umătoarea campanie electorală credeţi că ar fi o idee bună să împărţiţi nişte tricouri cu Elena Udrea, credeţi că ar fi „de efect"?

Depinde cu ce procent vreau să câştig alegerile. Dacă vreau să-i supăr pe colegii mei din România şi să câştig cu 99%, atunci bineînţeles că o să folosesc „arma Elena Udrea" sau aş putea s-o folosesc doar acolo unde simt că aş avea nevoie de „o vitamină".

Credeţi că Elena Udrea ar putea fi „o vitamină" pentru cei din străinătate?

N-am zis totuşi „panaceu", am zis „vitamină".     



Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite