"Brâncuşi" din Valea Voievozilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vreţi să-l cunoaşteţi pe Brâncuşi, m-a întrebat un sculptor din Târgovişte, haideţi la Răzvad, în Valea Voievozilor. Zona e superbă şi se află pe valea din spatele Mânăstirii Dealu:

Vreţi să-l cunoaşteţi pe Brâncuşi, m-a întrebat un sculptor din Târgovişte, haideţi la Răzvad, în Valea Voievozilor. Zona e superbă şi se află pe valea din spatele Mânăstirii Dealu: străbătută de un pârâu. Case noi, modeste, dar noi toate, puse pe buza dealului ce se opune celebrei mânăstiri.

"Brâncuşi" stă de-a stânga pârâului, treci podeţul şi dai de o statuie miniaturizată a artistului din Hobiţa. O vilişoară cu o anexă pe care scrie: "Casa fierarului." Pe casă, cele două steaguri: România şi Europa. Apare dl "Brâncuşi", care îi chiar seamănă celui adevărat. Scund de statură, solid, cu plete şi o barbă albă. Ca un om de 60 de ani. Căci atâta are Petre Ovidiu Dumitrescu, "brâncuşul" nostru.

"M-au poreclit aşa, nu pentru că i-aş semăna prea tare, ci pentru cultul meu faţă de marele artist. Aşa cum am putut, i-am făcut o statuie, sculptată în piatră, aici în centrul curţii. În fapt, eu acum lucrez aşa cum mi-o cer vremurile, în fier forjat. Rentează. Am comenzi suficiente, lumea vrea lucruri inedite, eu le fac. Vedeţi atelierul, apoi casa în care locuiesc şi pe care am gândit-o şi construit-o eu singur. Majoritatea mobilierului, şi nu numai, este din fier. Fier forjat. Plus vechile mobile din lemn, la care nu am renunţat. Fierul. Pe el îl iubesc, de pe urma lui trăiesc. Mi-am adunat totul aici: casa, atelierul, soţia. Fiica noastră s-a stabilit în Olanda. Europeni sadea, ce mai."

Casa, o vilă de mici dimensiuni, cu multe jocuri volumetrice surprinzătoare, este o bijuterie. Sunt suficiente camere. Pe lângă cei doi locatari mai pot locui în regim de pensiune fără probleme două familii. "Am nişte amici olandezi care ne tot vizitează, le place România, le place locul, le place casa. Vedeţi, pe sârmele din tavan e o şapcă orange, e a olandezilor cu care am văzut meciul dintre noi şi ei, acolo au dat cu ea de necaz, la sfârşit."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite