Botulismul pândeşte sub capacul oricărei conserve

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botulismul pândeşte sub capacul oricărei conserve
Botulismul pândeşte sub capacul oricărei conserve

Ultimele analize făcute de Institul Cantacuzino în cazul conservelor de peşte contaminate cu toxina botulinică duc la concluzia că nu doar conservele de peşte sunt periculoase.

Analizele medicale de specialitate au fost făcute după ce, în judeţul Argeş, şase persoane s-au infectat cu toxină botulinică, iar una dintre ele a murit. Specialiştii Institutului Cantacuzino au ajuns la concluzia că este imposibil ca sursa infecţiei cu toxina botulinică să fi fost o conservă din peşte, pentru că toţi pacienţii au fost infectaţi cu tulpina botulinică de tip B.  Peştele produce, de fapt, numai îmbolnăviri cu tulpină de tip E.
Peste 300 de conserve sechestrate la Braşov
Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov au fost alertaţi săptămâna trecută şi au retras de pe piaţă sute de conserve suspecte, de sardină în ulei şi în sos tomat, importate din Thailanda. „S-a reuşit sechestrearea unei părţi din conservele date spre consum. S-au confiscat dintr-un magazin peste 300 de conserve din import Thailanda şi dintr-un alt magazin încă 48 de astfel de conserve. În prezent, conservele confiscate sunt supuse analizelor de laborator, iar primele rezultate se vor obţine în 18 zile“, ne-a declarat Dorin Enache, directorul executiv al DSVSA Braşov.
Braşovenii nu au motive de îngrijorare
Chiar dacă o mare parte din conservele de peşte aduse din Thailanda au fost deja consumate, la Braşov nu a fost depistat vreun caz de botulism. De aceea, inspectorii DSVSA susţin că nu există motive de îngrijorare. „După infecţia cu toxina botulinică, primele simptome apar între 12 şi 36 de ore, iar în ultima lună, la Braşov, nu
s-au înregistrat astfel de îmbolnăviri“, adaugă directorul DSVSA.
Cum arată o conservă suspectă
Specialiştii spun că oamenii trebuie să fie foarte atenţi cum arată conservele. „Cele periculoase sunt deseori bombate, au lovituri în zona de sudare sau pete de rugină. Nu trebuie neglijată prezenţa elementelor de identificare ale producătorului“, spune dr. Dorin Enache.
Netratată la timp, boala poate duce la paralizia braţelor, a picioarelor, a trunchiului şi a muşchilor respiratorii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite