Botoşani:Constructorii au de lucru şi pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele s-au reorientat către piaţa amenajărilor interioare, unde există cerere

Proprietarii de apar-tamente apelează la constructori deoarece sunt calificaţi pentru astfel de lucrări.

Firmele de construcţii mari s-au adaptat din mers crizei financiare şi au format echipe mai mici, care sunt solicitate pentru amenajări interioare. Deşi piaţa imobiliară este în continuare blocată de lipsa lichidităţilor, botoşănenii mai găsesc totuşi bani pentru a face schimbări la apartamentele în care locuiesc.

„Am început acum să îmi renovez apartamentul. Iniţial am vrut să mă mut la trei camere, pentru copil, însă nu îmi permit să achit diferenţa. Aşa că am început să îmi amenajez locuinţa. Treptat, câte o cameră. Cum mai strâng bani, mai amenajez una”, a mărturisit Cosmin Câşlaru, mecanic auto.

Dacă anul trecut echipele care lucrau la un apartament erau formate din cel puţin şase muncitori, acum se lucrează în trei, maxim patru oameni.

Trei muncitori fac munca a şase oameni

Echipele sunt formate de obicei din instalator, electrician şi un muncitor calificat în tencuieli şi montarea gresiei şi faianţei. „E mai uşor şi mai ieftin aşa. În timp ce se lucrează la instalaţia electrică, ceilalţi doi ajută electricianul. La instalaţiile sanitare tot aşa. Specialistul lucrează, iar ceilalţi doi îl ajută”, a declarat Cristi Macovei, electrician.
Un apartament cu două camere poate fi renovat în maxim două săptămâni, cu o echipă de patru oameni.

„Stranierii“, cei mai căutaţi constructori

În Botoşani au început să fie preferaţi muncitorii calificaţi în străinătate. Reîntoarcerea „italienilor“ în ţară a condus la înfiinţarea de mici societăţi comerciale, care se angajează doar la lucrări de mici dimensiuni, cum sunt reamenajările interioare şi izolaţiile termice.

„M-am întors în ţară şi am înfiinţat firmă. Acolo am învăţat meseria şi acum nu mă plâng de comenzi. În timp au învăţat şi băieţii pe care i-am luat ca ajutoare. Acum pot să mă angajez liniştit la două lucrări. În timp ce într-o parte zugrăvesc, în cealaltă montez parchetul şi tot aşa”, a precizat Bogdan Beţeanu, administratorul unei firme de construcţii.

Muncitorii calificaţi în Italia şi Spania pun în aplicare şi tehnicile deprinse acolo. Marea lor nemulţumire este că nu întotdeauna găsesc materiale de calitate.

Cât câştigă un muncitor

Un angajat la o firmă mică primeşte în jur de 150 de lei pe zi. La renovarea unui apartament de două camere, doar manopera ajunge 6.000 de lei şi durează două săptămâni. Ca şi muncitorii români, stranierii nu lucrează de sărbători.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite