Botosani: Un singur psiholog tratează 2.000 de elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii se plâng că pe locurile de psiholog şcolar scoase la concurs nu se înscrie nimeni.

Inspectorii şcolari din Botoşani sunt îngrijoraţi de creşterea tentativelor de sinucidere în rândul adolescenţilor. De la începutul anului, două eleve în clasa a XII-a au încercat să încheie socotelile cu viaţa chiar în incinta şcolilor unde învaţă.

Motivele indicate de tinere pentru gestul extrem ţin fie de decepţii în dragoste, fie de plecarea părinţilor peste hotare. Autorităţile sunt de părere că adolescenţii ar putea renunţa din timp la gândurile negative dacă ar avea cui să le împărtăşească. Potrivit statisticilor, cei peste 70.000 de elevi înscrişi la cursuri în tot judeţul sunt consultaţi de doar 37 de psihologi.

Conform normativelor, un psiholog ar trebui să se ocupe de 750 de elevi. Lipsa specialiştilor face însă ca raportul să fie de un psiholog la 2.000 de elevi.

Copiii de la ţară sunt
cei mai afectaţi

„Din păcate, în judeţul Botoşani sunt foarte multe unităţi de învăţământ care nu au psihologi. Este o problemă pe care încercăm să o rezolvăm cu sprijinul Consiliului Judeţean. Avem nevoie de o suplimentare a numărului de posturi”, a declarat Alexandra Macovei, inspectorul şcolar general. Directorii unităţilor de învăţământ se plâng că deşi au posturi vacante de psihologi, puţine persoane se arată interesate să le ocupe.

În aceste situaţii sunt liceele din Dorohoi, Ştefăneşti, Vorona, dar şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” sau Liceul cu Program Sportiv. „Noi avem de trei ani de zile psiholog la şcoala. Am vrut foarte mult să angajez un specialist şi am reuşit în cele din urmă. Pot să spun că merg foarte mulţi elevi la el. Unii merg din proprie iniţiativă, pe alţii îi trimit diriginţii”, a declarat directorul Colegiului Economic, Ioan Huţanu.

Situaţia este şi mai gravă în mediul rural. Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Botoşani, la şcolile din satele şi comunele din judeţ nu există nici măcar un
psiholog.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite