Măcel la padoc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200 de maidanezi de la adăpostul din Botoşani au fost ucişi ieri-dimineaţă pe motiv că ar fi fost cu toţii bolnavi de jigodie. Autorităţile locale au justificat eutanasierea celor peste 200 de câini de la padocul din Botoşani prin faptul că tratamentul jigodiei era de cinci ori mai scump decât uciderea acestora.

Imagini şocante la padocul din municipiul Botoşani. Zeci de maidanezi au fost ucişi şi puşi în saci de plastic ieri de la primele ore ale dimineţii. Oficialii susţin că animalele erau bolnave şi că s-a decis eutanasierea lor în urmă cu o săptămână. „Am primit buletinele de analiză de la medicul veterinar care arată că animalele au jigodie, o boală care se transmite uşor de la un animal la altul. Am dispus uciderea lor cu injecţii letale întrucât tratarea lor costă mult, respectiv 400 de lei de animal, şi tot nu s-ar fi făcut bine", a explicat Florin Ghiorghiţă, viceprimarul municipiului Botoşani. Practic, pentru a trata animalele ar fi fost nevoie de 100.400 de lei de la bugetul local, în timp ce pentru eutanasiere se cheltuişte 2.400 de lei.

„Spălau sângele cu furtunul"

În timp ce oficialii botoşăneni susţin că patrupedele au fost eutanasiate prin injectarea unei substanţe letale, iubitorii de animale prezenţi la poarta padocului susţin că maidanezii au fost ucişi cu brutalitate. „Spălau sângele de pe jos cu furtunul cu apă. Nu este exclus să-i fi lovit cu ceva în cap, că prea se grăbeau să şteargă urmele", a spus Mihaela Onofriciuc, voluntar la Asociaţia Ador. Oficialii botoşăneni nu au văzut încă dovada că animalele au fost injectate şi nici nu au putut explica cum medicul a reuşit să administreze într-un timp scurt serul celor 240 de câini. „Eutanasierea a început la ora 6.00 din câte ştim noi. Medicul veterinar s-a ocupat de asta", a spus Florin Ţurcanu, şeful serviciului care are în administrare padocul.

În jurul orei 8.30, leşurile erau deja puse în saci. Direcţia Sanitar-Veterinară şi oamenii legii au demarat o anchetă pentru a afla dacă animalele au fost ucise cu brutalitate, mai ales că cel care a stabilit că animalele sunt bolnave şi trebuie eutanasiate nu este un angajat al instituţiei. Medicul veterinar Ciprian Petru Pancu are un cabinet privat şi a încheiat acum o lună contract cu Primăria pentru monitorizarea câinilor fără stăpân. Potrivit unei adrese semnate de acesta, DSV a fost înştiinţată în urmă cu o săptămână că animalele din padoc vor fi eutanasiate din cauza cazurilor tot mai multe de jigodie.

„Nu toţi câinii erau bolnavi"

„Acest medic are contract cu Primăria şi răspunde. Probabil a făcut analize şi a stabilit că aceasta este soluţia cea mai bună pentru animale ca să scape de chinurile bolii", a spus Dora Vasiliu, şefa Direcţiei Sanitar-Veterinare. Ea susţine că, dacă animalele ar fi fost vaccinate în padoc, nu s-ar fi îmbolnăvit. „Rămâne să vedem ce s-a întâmplat acolo. Oricum, cert este că nu toţi câinii erau bolnavi de jigodie, ne-a confirmat-o medicul veterinar", a spus directorul DSV.

Oamenii legii au ridicat cadavrul unui animal pentru a preleva probe. „Se va stabili cum au murit animalele şi dacă erau bolnave", a spus Daniela Darea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani. Între timp, leşurile celorlalte animale au fost duse la Suceava la un crematoriu specializat pentru a fi incinerate. Reprezentanţii Ador au anunţat că vor sesiza forurile internaţionale cu privire la acest masacru. 

Voluntarii Ador au mers marţi seară la padoc şi i-au hrănit pentru ultima dată pe câini ucişi ieri-dimineaţă. Toţi păreau sănătoşi şi plini de viaţă. Chiar paznicii s-au jucat cu ei în ţarcuri şi s-au pozat cu animalele. Nimeni nu a bănuit o clipă că era pentru ultima dată când aveau să-i vadă în viaţă. „Paznicii erau foarte amabili. Ne-au invitat în padoc şi ne-au ajutat să le dăm hrana. Ne-am jucat cu ei şi i-am fotografiat", a spus Mihaela Onofriciuc, voluntar Ador. Niciunul dintre paznici nu a pomenit de boala animalelor. Mai mult, tinerii au stabilit cu paznicii să revină a doua zi la padoc ca să preia 18 căţei acceptaţi pentru adopţie.

Ce este jigodia?

Jigodia este o boală infecţioasă, prezentă la câini, care se manifestă prin atrofierea muşchilor şi care duce la moartea animalului dacă aceasta nu este tratată la timp. „Am decis eliminarea tuturor câinilor de acolo, prin eutanasiere cu substanţă autorizată. Personal am făcut eutanasierea. A fost o injecţie rapidă, iar câinii nu au suferit", a declarat Ciprian Pancu, medic veterinar.

70.000 de lei s-au alocat din bugetul local în 2011 pentru prinderea câinilor comunitari de pe străzile oraşului şi mutarea lor în padoc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite