Botoşani: S-a rupt cerul în săptămîna patimilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potop în săptămîna patimilor în judeţul Botoşani acolo unde a plouat continuu timp de 24 de ore cu aproape 80 de litri pe m.p. 8 localităţi sunt sub ape iar 200 de familii au fost evacuate.

Potop în săptămîna patimilor în judeţul Botoşani acolo unde a plouat continuu timp de 24 de ore cu aproape 80 de litri pe m.p. 8 localităţi sunt sub ape iar 200 de familii au fost evacuate. 1600 de hectare de teren agricol şi păşune au fost inundate de apele care atingeau pe alocuri un metru. 3 km din DE 58 care face legătura cu judeţul Iaşi a fost acoperit de ape iar circulaţia a fost restricţionată pe un singur sens.

,, Cînd m-am trezit şi am plecat să dau de mîncare la vite a intrat apa peste noi. Era ca la sfîrşituşl lumii. Cît vedeai cu ochii numai apă. Ne-a dat Dumnezeu un semn în Săptămîna Patimilor că tare păcătoşi mai suntem,, spune tanti Valerica Iftode unul dintre sinistraţii din Copălău.Aceste scene apocaliptice au fost trăite de sute de botoşăneni din localităţile Copălău, Coşula, Balta Roşie, Pădureni, Corni, Cotu, Hăneşti Şi Flămînzi.

Dacă cei tineri s-au putut salva, bătrînii şi copiii au rămas blocaţi în case unde apa creştea de la o clipă la alta,, Noi am sărit pe geam. Am luat copiii în braţe şi cîteva haine şi am fugit în stradă. Am dat drumul la grajd să iasă animalele şi....Dumnezeu cu mila lui. Vai de bătrînii de pe strada noastră că îs căzuţi la pat,, spune Ileana Creangă, sinistrat.


40 de jandarmi şi 50 de pompieri militari au fost mobilizaţi în locqalităţile Copălău şi Coşula pentru evacuarea sinistraţilor. Rînd pe rînd copii, bătrîni ori tineri au fost scoşi pe braţe de militari dintre puhoaie. Zeci de bătrîni au refuzat să îşi abandoneze casele şi animalele. Ascunşi după sobe, pe prispe sau chiar pe acoperişuri, sinistraţii s-au opus evacuării,, Mai bine mor decît să plec din casa mea. Dacă aşa a vrut Dumnezeu să mor, aşa voi muri dar nu plec,, a declarat Ilie Muraru, sinistrat .

O familie cu şapte copii dintre care un nou năwscut a fost salvată de pompieri înainte ca puhoaiele venite de pe versanţi să îi înnece,, Ne-am rugat de ei să ne lase să duce copiii într-un loc sigur. Cu greu i-am convins. Li se părea o glumă că apa e pînă la brîu,, a declarat unul dintre pompieri.

Sute de animale şi păsări au fost urcvate în bărcile pneumatice şi duse pe izlazurile neinundate de la marginea satelor. Zeci de drumuri comunale sunt impracticabile iar 4 podeţe au fost rupte de viitură. 3 km din DE 58 care face legătura cu judeţul Iaşi a fost inundat de apele care depăşeau 50 cm. Pentru că şanţurile nu mai erau vizibile, poliţiştii au restricţionat circulaţia pe un singur sens. Peste 1600 de hectare de teren agricol şi păşune sunt acoperite de ape care ating pe alocuri un metru.

ISU Botoşani a impus nivelul de alertă maximă cu atît mai mult cu cît meteorologii au anunţat intensificarea precipaţiilor de pînă la 85 litri pe m.p.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite