Botoşani: Patru copii au profanat Cimitirul Evreiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minorii erau în stare de ebrietate când au distrus 20 de morminte

Suspecţii, cu vârste între 14 şi 16 ani, sunt elevi şi au devastat pietrele funerare din teribilism faţă de prietenii lor.

Cimitirul Evreiesc, de la ieşirea din oraş de pe şoseaua Iaşiului, a fost distrus chiar în Săptămâna Mare a Paştelui ortodox. Afectaţi de eveniment, reprezentanţii Comunităţii Evreieşti au depus pe 12 aprilie o plângere la poliţie prin care sesizau faptul că 20 de morminte ale unor membri marcanţi ai comunităţii au fost distruse cu o barbarie greu de imaginat. Pietrele funerare ale mormintelor vechi de peste patru decenii au fost dislocate de pe soclu, sparte şi aruncate la pământ.
Paza cimitirului, care se întinde pe zece hectare de teren, este asigurată de un singur bărbat, în vârstă. În seara în care tinerii au vandalizat mormintele, acesta nu era la serviciu.

I-au şocat şi pe poliţişti

„Când am venit la muncă mi-am pus mâinile în cap. Zeci de monumente vechi de prin anii ’50 erau complet distruse. Au dat cu răngile, cu ceva dur şi le-au pus la pământ. Cred că au fost mulţi că altfel nu puteau să le dărâme pentru că sunt masive“, a declarat Liviu Iordache, paznicul Cimitirului Evreiesc Botoşani.

După modul barbar în care au fost distruse pietrele funerare, oamenilor legii nu le-a venit să creadă că este „opera“ unor copii. Totuşi, după două săptămâni de investigaţii, poliţiştii au reuşit să îi identifice pe vandali.

„În ziua de 12 aprilie, în jurul orei 15.00, cei patru minori, cu vârste între 14 şi 16 ani, din municipiul Botoşani, fiind sub influenţa alcoolului, au pătruns împreună cu alţi prieteni în Cimitirul Evreiesc. Acolo, dând dovadă de teribilism, au distrus şi doborât la pământ un număr de 20 de monumente funerare“, a declarat comisarul Manuela Ieremie, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani.

Cimitirul, un loc de distracţie pentru tineri

Audiaţi de poliţişti, minorii nu şi-au putut motiva gestul extrem de violent. Singura explicaţie oferită de ei anchetatorilor a fost că li s-a părut distractiv. Membrii Comunităţii Evreieşti din Botoşani sunt revoltaţi de faptele celor patru minori, pe care le consideră la fel de grave ca şi crima.

„După omor, vandalizarea unui mormânt este cel mai mare păcat. Nu ştiu ce distracţie poate fi pentru un copil distrugerea unui mormânt în care se odihneşte un suflet“, a mai spus paznicul cimitirului. 

În Cimitirul Evreiesc din Botoşani sunt peste 30 de mii de morminte, unele vechi de şapte decenii. De-a lungul timpului, locaţia a fost vandalizată de zeci de ori.

Ce riscă cei patru vandali

Minorii sunt cercetaţi penal şi riscă până la un an şi jumătate de închisoare pentru profanare de morminte. Ei vor trebui să suporte şi cheltuielile privind repararea monumentelor funerare, după ce Comunitatea Evreiască va evalua pagubele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite