Botoşani: Modernizarea locuinţelor, un pericol pentru locatari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de botoşăneni şi-au demolat pereţii apartamentelor fără avizul specialiştilor

Inspectorii în construcţii spun că modificările de acest tip pot afecta rezistenţa blocurilor.

De câţiva ani, demolarea pereţilor din apartamente, amenajarea de livinguri şi zidirea balcoanelor a devenit o modă printre botoşăneni. Pentru a ieşi din tiparele blocurilor comuniste, oamenii apelează la tot felul de proiecte de modernizare a locuinţelor, care pun însă în pericol structura de rezistenţă a blocurilor. Specialiştii în construcţii avertizează că orice proiect de reamenajare a locuinţelor care nu are avizul unui expert în domeniu poate pune în pericol chiar viaţa locatarilor.
Constructorii spun că efectele intervenţiilor din apartamente se văd în timp sau în cazul unui cutremur.

Aceştia mai avertizează că singurele modificări se pot face în apartamentele din blocurile construite din zidărie sau cadre. În schimb, sunt interzise modificările pereţilor la apartamentele din blocurile glisante şi la cele din panouri mari.

Sfat: nu lucraţi cu muncitori amatori

„Modificarea pereţilor de rezistenţă produce efecte negative în timp.  Blocul poate deveni vulnerabil la un cutremur“, a declarat Romulus Eram, proiectant.

Acesta mai susţine că persoanele care vor să facă astfel de modificări în apartamente trebuie să fie bine instruiţi şi sfătuiţi, să nu lucreze cu echipe de muncitori amatori. „Pericolul este în special la blocurile din panouri mari. A tăia un panou mare înseamnă să tai structura de rezistenţă a blocului”, a mai spus proiectantul. 
Deşi sunt conştienţi de pericolul la care se expun, mulţi botoşăneni nu reclamă că vecinii lor au demolat o parte din pereţii apartamentelor.

„Am vecini care şi-au renovat apartamentul şi au spart pereţii. Bănuiesc că dacă au spart un perete afectează rezistenţa blocului, dar nu m-am dus să îi reclam”, a spus Elena Sandu, pensionară.

Zeci de amenzi aplicate

Reprezentanţii Primăriei spun că până acum au fost aplicate zeci de amenzi pentru demolarea pereţilor din interiorul apartamentelor. Edilii spun însă că numărul celor care au intervenit la structura de rezistenţă a blocurilor este cu mult mai mare decât cel depistat de inspectorii în construcţii.

„Am aplicat amenzi şi i-am obligat pe proprietari să intre în legalitate. Nu putem interveni decât în urma unor reclamaţii. Din inconştienţă, unii au demolat pereţi de rezistenţă“, a spus Cătălin Alexa, viceprimarul Botoşaniului. 

Balcoanele zidite sunt foarte periculoase

Specialiştii în construcţii spun că încărcarea balcoanelor cu elemente de zidărie poate duce la prăbuşirea acestora. Astfel de cazuri s-au înregistrat la Galeriile de Artă, unde s-a impus montarea unor stâlpi de susţinere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite