Botoşani: Fântânile ecologice, o alternativă la consumul apei cu nitriţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima fântână cu apă 100% potabilă va fi construită cel mai probabil în localitatea Mihălăşeni

75 % dintre fântânile din judeţul Botoşani sunt contaminate cu nitriţi. Numărul sugarilor îmbolnăviţi de apa otrăvită este alarmant. Tocmai de aceea, un medic pediatru de la Spitalul de Copii Botoşani, care a tratat zeci de copii , vrea să construiască în premieră în România, fântânile ecologice.
 

Proiectul vizează construirea a unei fântâni publice în fiecare localitate. Pentru început, un specialist în geofizică va realiza un studiu pentru identificarea zonelor propice pentru amplasarea puţurilor. Mai exact, sunt căutate acele zone în amonte de grajduri şi latrine unde pânza freatică nu este contaminată cu nitraţi şi nitriţi. Pentru o calitate mai bună a apei, puţurile vor fi săpate la peste 20 de metri adâncime  şi vor fi prevăzute cu un sistem de pompare a apei prin presiune. Cel 78 de fântânile vor fi destinate exclusiv populaţiei care va fi instruită prin intermediul unor panouri amplasate în apropiere cum să folosească igienic sursa de apă. Costurile sunt estimate la aproape  3000 de lei pentru construirea unei fântâni publice, bani care vor fi colectaţi din sponsorizări dar şi prin contribuţia sătenilor.

Iniţiativa construirii în premieră în România a primelor fântâni ecologice aparţine medicului pediatru, Tamara Ciofu,  angajat al Spitalului de Copii Botoşani care a tratat în ultimii ani peste 30 de copii afectaţi de ,,boala albastră,, iar unii dintre ei i-au murit în braţe.
Mai multe amănunte citiţi mâine în Adevărul de seară.

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite