Botoşani: Bolnavii de cancer, motiv de dispută între autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce doctorii de la Secţia de Oncologie se plâng că nu le ajung banii pentru tratamente, oficialii Casei de Asigurări susţin că nu vor fi probleme

Mai bine de jumătate din bugetul pentru pacienţii care suferă de cancer s-a epuizat, iar medicii de la Spitalul Judeţean sunt nevoiţi să trieze bolnavii care vor fi trataţi.

Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean „Mavromati“ a cheltuit în primele luni ale anului mai bine de jumătate din cele 9 milioane de lei alocate pentru tratamentele bolnavilor de cancer.

„Nu ştiu ce ne aşteaptă, dacă şomajul este accentuat şi contribuţia la fondul de sănătate scade. Tratamentele sunt foarte scumpe şi înghit aproape jumătate din fonduri. Eu nu acuz pe nimeni, însă trebuie să ne încadrăm în ceea ce ni se dă”, a precizat Tereza Cojocaru, şefa Secţiei de Oncologie.

Oficialităţile sunt optimiste

O cură pentru un bolnav de cancer depăseşte 10.000 de lei pe an, sumă suportată de la bugetul de stat. Pentru că aceste tratamente sunt scumpe, bolnavul trebuie să obţină mai întâi aprobare de la Comisia Naţională.
Reprezentanţii Secţiei de Oncologie spun că au făcut nenumărate demersuri pentru suplimentarea fondurilor tratării acestor pacienţi, însă, în condiţiile actuale, ei sunt puşi şi în situaţia de a tria bolnavii în funcţie de vârstă şi de gravitatea bolii.
 

„Dacă rămânem cu aceşti bani, în câteva luni nu vom mai avea cu ce să tratăm bolnavii”, a mai spus medicul Cojocaru. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate nu sunt la fel de sceptici.
„Sunt o serie de medicamente care se dau doar cu aprobare. Deocamdată le decontăm, chiar dacă nu am primit încă banii pentru aceste medicamente. Sumele cheltuite până acum sunt exact cele alocate acestor medicamente scumpe.

Noi vom primi banii înapoi de la Casa Naţională şi nu se pune problema să rămânem fără fonduri pentru oncologie”, a declarat Rodica Huţuleac, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Aceasta a precizat că nu vor fi probleme cu banii. „Aşa se întâmplă şi cu medicii de familie. Dacă o să pice drobul de sare, ce-o să se întâmple? Abia suntem la jumătatea anului şi, ca în anii precedenţi, nu a rămas nimeni fără banii necesari continuării activităţii”, a spus Huţuleac.

Numărul bolnavilor de cancer creşte constant în fiecare lună. Astfel, dacă în ianuarie veneau la tratament 667 de persoane, în februarie numărul pacienţilor a crescut la 684 de persoane, pentru ca în martie să ajungă la 706. Potrivit medicilor, persoanele în vârstă sunt cele mai afectate, însă cancerul tinde să lovească tot mai mult şi în persoanele tinere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite