Botosani: Bogaţi din cerşetorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zecile de cerşetori care au împânzit Botoşaniul scapă doar cu amendă modică pe care nici nu o achită. Falşii invalizi apelează la tot felul de trucuri pentru a stârni mila trecătorilor. 

Botoşănenii se împiedică de cerşetori la colţul străzilor, în marile intersecţii, în faţa supermarket-urilor sau în apropierea bisericilor. Alături de bătrâni neputincioşi, mame cu prunci în braţe ori persoane cu handicap, printre cerşetori au apărut şi cei care se prefac că sunt bolnavi. Peste 200 de persoane care mimează invaliditatea se află în atenţia poliţiştilor comunitari. Majoritatea sunt tineri cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, proveniţi de la sate, fără loc de muncă şi care frecventează mediul persoanelor fără adăpost.
De la picioare înfăşate cu pansament stropit cu cerneală roşie sau sânge de animale, până la ascunderea membrelor sub mai multe rânduri de haine, toate acestea trucuri sunt folosite de falşii invalizi doar pentru a atrage mila trecătorilor şi pentru a obţine profit.
Demascaţi de Poliţia Comunitară
Doi tineri din localitatea Măşcăteni care ofereau un adevărat spectacol pe strada Primăverii din oraş au fost demascaţi zilele trecute de poliţişti.  Florin Lazariuc (35 de ani) şi vărul său Vasile Lazariuc (35 de ani)  mimau lipsa picioarelor şi agresau verbal persoanele care nu le ofereau bani. „Cel mai tânăr era aşezat într-o ladă de lemn şi ţipa în gura mare că i-a fost amputate picioarele şi are nevoie de ajutor. Vărul lui stătea într-un cărucior cu rotile şi plângea că a suferit un accident”, a declarat Ovidiu Pleşca, agent la Poliţia Comunitară Botoşani.
La secţie, cei doi tineri încercat să fugă pe picioarele lor, dar nu au avut succes şi au fost amendaţi cu câte 200 de lei. În alte cazuri, zeci de cerşetori îşi provoacă răni pentru a atrage mila publică. „Am întâlnit o femeie de 34 de ani care îşi crestase piciorul numai ca să poată cerşi. A stat aşa cu rana până când s-a infectat şi a refuzat asistenţa medicală. A spus că aşa câştigă peste 300 de lei pe zi”, a declarat Bianca Albu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare Botoşani.
„Afacerile din cerşetorie nu ar fi atât de profitabile fără aportul cetăţenilor de bună credinţă, care, impresionaţi de unele deficienţe, adeseori mimate doar, contribuie involuntar la prosperitatea celor care apelează în mod repetat la mila cetăţenilor”, a spus Ioan Onuţu, directorul adjunct al instituţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite