Bostănăria lui Geoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa PSD ridică politica pe noi culmi ale demagogiei şi populismului Tot umblând cu capul gol prin soarele tare al Doljului, Mircea Geoană a găsit soluţia pentru a scăpa de

Iniţiativa PSD ridică politica pe noi culmi ale demagogiei şi populismului

Tot umblând cu capul gol prin soarele tare al Doljului, Mircea Geoană a găsit soluţia pentru a scăpa de dosarele lui Adrian Năstase pe care PSD le ţine încuiate în debara.

S-a gândit omul că până la alegerile din toamnă, subiectul Năstase-DNA se va împuţi atât de rău încât va muta nasul alegătorului cu simpatii pesediste văduvind partidul de câteva procente bune. Partidul ca partidul, dar dacă PSD nu câştigă parlamentarele, Geoană nu mai pupă funcţia de prim-ministru la care visează cu atâta ardoare…

Contralovitura PSD concretizată în iniţiativa de modificare a Constituţiei astfel încât să se renunţe la orice fel de imunitate, inclusiv a preşedintelui ţării, ridică politica de la noi pe noi culmi ale demagogiei şi populismului. În 2003, pe vremea în care se pregătea o Constituţie pentru puterea pesedistă, partidul nu era ros de grija anulării imunităţilor.

Acum altă făină se macină în aparatul de propagandă al PSD. Prin această iniţiativă, partidul apare dintr-odată ca un mare luptător împotriva corupţiei. Asta ar fi una la mână. A doua, i-ar ridica imunitatea lui Băsescu.

Şi, a treia ar convoca un referendum pentru revizuirea Constituţiei chiar în ziua alegerilor, sperând să culeagă din plin roadele acestei mobilizări populare. Aici, PSD nu este original, pentru că ideea convocării unui referendum în ziua alegerilor a mai avut-o chiar Traian Băsescu. Dar scopul scuză mijloacele şi-o fi zis acest Machiavelli ot Dăbuleni.

Dar care sunt imunităţile la care doreşte PSD să se renunţe? În ciuda impresiei generale, parlamentarii nu beneficiază de protecţie în faţa justiţiei. Senatorii şi deputaţii nu dau socoteală pentru opiniile politice, ceea ce este o minimă garanţie pentru libertatea deciziei politice şi pentru protejarea Opoziţiei faţă de abuzurile puterii.

Din aceleaşi raţiuni, parlamentarii nu pot fi reţinuţi şi percheziţionaţi fără acordul Camerei din care fac parte. Este abc-ul democraţiei. În rest, senatorii şi deputaţii răspund în faţa legii. Miniştrii în funcţie au şi ei nevoie de o barieră, altfel nu ar putea să guverneze.

Fără un filtru, poţi bloca un guvern întreg făcând sute de plângeri pe zi. Foştii miniştri, într-adevăr, n-au nevoie de imunitate, ei nu mai guvernează. Mai rămâne preşedintele, singurul cetăţean din România cu imunitate absolută. Ar fi a treia Constituţie pe care PSD ar face-o pentru o persoană. Prima pentru Iliescu, a doua pentru Năstase şi a treia, paradoxal pentru Băsescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite