Bonjour bebe, adio libido!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când fiorul dragostei se stinge odată cu naşterea unui copil, cei care pierd sunt bărbaţii. Psihologii le dau însă speranţe. Specialiştii în psihologia cuplului din întreaga lume sunt de

Când fiorul dragostei se stinge odată cu naşterea unui copil, cei care pierd sunt bărbaţii. Psihologii le dau însă speranţe.

Specialiştii în psihologia cuplului din întreaga lume sunt de acord că cel mai stresant moment din viaţa unui cuplu apare după naşterea copilului sau a copiilor. Atunci când proaspăta mămică este deja obosită după sarcină şi naştere, cei doi parteneri sunt lipsiţi de experienţă, iar micuţul are nevoie de atenţie 24 de ore din 24, părinţii numai de jocuri erotice nu mai au timp!

Jacqueline Schaefer, psihanalist şi autoare a numeroase lucrări dedicate problemelor apărute în cuplu, explică de ce scade dorinţa sexuală a femeilor după naşterea unui copil şi care sunt modalităţile prin care partenerii îşi pot regăsi dragostea dintâi.

Există oare viaţă sexuală după naştere? O întrebare pe care probabil orice bărbat şi-a pus-o înfrigurat după ce femeia alături de care trăieşte a născut un copil. Jacqueline Schaefer, autoarea unei lucrări intitulate "Refuzul feminin", dedicată în întregime acestui subiect, argumentează scăderea poftei de sex a proaspetelor mămici. Prima explicaţie ar fi aceea că acest apetit redus este chiar necesar după efortul celor nouă luni de sarcină şi după o naştere dificilă.

Vestea proastă pentru bărbaţi este aceea că, în timpul sarcinii, femeia îşi focalizează toată dragostea asupra copilului pe care îl divinizează şi care devine noua iubire. Când naşte, are practic o nouă relaţie de dragoste, cu nou-născutul. Este, de altfel, ceea ce psihanaliştii numesc "luna de miere cu bebeluşul" sau "nebunia maternităţii". Libidoul femeii este în întregime captat de noua fiinţă, ceea ce nu prea mai lasă multe şanse bărbatului.

Psihanaliştii susţin că proaspetele mame resimt chiar emoţii erotice în timp ce alăptează, în timp ce mângâie bebeluşul. Toate aceste trăiri nu sunt însă conştientizate de cele mai multe ori. Pe de altă parte, multe femei gândesc în mod greşit că anii de căsnicie sau naşterea unui copil echivalează cu încetarea sau scăderea în intensitate a relaţiei sexuale dintre parteneri. Unele acceptă acest lucru ca pe ceva de la sine înţeles, în timp ce altele se simt frustrate când pasiunea scade.

"Fiind o componentă importantă a relaţiei de cuplu, latura sexuală depinde, evident, de ambii parteneri şi, ca urmare, după ce relaţia sexuală se întrerupe, viaţa de cuplu poate continua neschimbată doar dacă ambii parteneri nu se simt frustraţi de această situaţie. Există oameni care nu simt lipsa actului sexual, în vreme ce alţii sunt tentaţi să caute acest lucru în altă parte", susţine Jacqueline Schaefer. Însă atunci când cei doi parteneri nu percep la fel lipsa vieţii sexuale, apar tensiuni nedorite şi conflicte care schimbă radical viaţa cuplului, pot duce chiar la despărţire. Problemele din viaţa sexuală se reflectă în relaţia de cuplu, dar, în aceeaşi măsură, pot fi şi exteriorizări ale unor probleme de alt gen - fie ale fiecărui partener în parte, fie ale relaţiei ca atare.

Evitaţi parteneriatul sexual

De cele mai multe ori, bărbaţii înţeleg mai greu acest lucru şi se simt respinşi sau chiar geloşi pe noul membru al familiei, care absoarbe energia şi atenţia partenerei, dar şi a întregii familii. Într-o asemenea situaţie, este nevoie de multă răbdare, tact şi tandreţe din partea soţului pentru a putea reînvia interesul partenerei. "În anumite cazuri, bărbaţii trec peste aceste sentimente de gelozie şi îşi iau în serios rolul de protectori ai mamei şi copilului", arată Jacqueline Schaefer.

Primul obstacol, după apariţia unui copil în familie, este dificultatea de a combina rolul de părinte cu cel de partener atractiv din punct de vedere sexual. Cuplul tinde să devină mai degrabă un parteneriat în care sexul este doar o rutină. Un prim pas pentru a depăşi acest obstacol este să nu vă adresaţi partenerului cu diminutive de genul "tati" sau "mami", pentru că va fi foarte greu să vă mai simţiţi sexi şi atrăgători în această postură.

Folosiţi mai degrabă poreclele tandre pe care vi le adresaţi reciproc înainte de a deveni părinţi. "Ba chiar, poate ar fi bine să nu le lăsaţi deoparte pe cele cu conotaţii sexuale", recomandă specialista franceză în psihologia cuplului. Al doilea obstacol este obişnuinţa, siguranţa că celălalt va fi oricum alături de tine şi mâine.
Tocmai de aceea, când soţul vine acasă, opriţi-vă un minut din activităţile domestice şi sărutaţi-l, în semn de bun venit.

Îl veţi face să se simtă important şi iubit. Pe de altă parte, oboseala din timpul săptămânii şi grija pentru cel mic epuizează şi ultimele urme ale dorinţei sexuale, care astfel devine cel mult o simplă rutină care se şi termină în câteva minute.

Sexologii şi specialiştii în psihologia cuplului susţin că este bine ca proaspeţii părinţi să petreacă singuri măcar o noapte în fiecare săptămână şi măcar un weekend la fiecare trei luni, perioade în care copilul poate sta fie cu bunicii, fie cu o rudă apropiată sau cu o bonă de încredere.
Cu cât reuşiţi să vă menţineţi oboseala la un nivel mai scăzut şi să acordaţi mai multă atenţie partenerului, cu atât mai mult veţi avea parte de o viaţă de familie mai fericită.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite