Bona pentru caini inhata 10 euro pe ora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zdranganit de chei. Happy ciuleste urechile si il fixeaza pe omul din fata lui. Asteapta. Stie ca mai urmeaza ceva. "Happy, culcat!", soseste replica. Labute intinse, trup imobil, atentie maxima.

Zdranganit de chei. Happy ciuleste urechile si il fixeaza pe omul din fata lui. Asteapta. Stie ca mai urmeaza ceva. "Happy, culcat!", soseste replica. Labute intinse, trup imobil, atentie maxima. O bucatica de carne uscata dispare repede in gura cainelui auriu. "Isi merita recompensa. E un caine ascultator. Si prinde repede", povesteste Cosmin, 30 de ani, despre golden retriverul din fata lui. Barbatul se ocupa cu dresajul cainilor ai caror stapani sunt putrezi de bogati. Meseria de dresor presupune sa faci si dog-sitting.
Dresaj cu ultrascurte
Dresorul isi alearga cainii pe aleile umede din Herastrau, trage de lesa, ii momeste cu biscuiti si cu zahar. Ii dezvata de obiceiuri proaste si-i invata sa asculte. Cosmin a facut dupa liceu, un curs de dresaj de sase luni la Ministerul de Interne si-a devenit dresor cu patalama. Dupa un periplu pe la un centru de selectie a raselor din Italia, s-a intors in tara si si-a deschis o scoala de dresaj, a carei mascota e chiar terrierul sau scotian, Cipy. Ofera servicii diverse: predresaj, disciplina, socializare, dresaj de paza si de aparare. Si optional: dresaj cu ultrasunete, dresaj prin semne si... surpriza, dog-sitting! Pe romaneste, serviciu de supraveghere a cainilor de care stapanii nu au cum sa se ocupe.
Dog-sitting de doua ori pe zi
Dog-sittingul include si intretinerea dresajului, daca animalul a trecut printr-o astfel de perioada de invatare. "Eu fac pentru caine ceea ce proprietarul nu are timp sa faca: plimbat, periat, hranit... Dog-sittingul se poate desfasura pe doua zile sau pe doi ani, depinde cat de mult timp lipseste stapanul. Concret, eu merg o data sau de doua ori pe zi acasa la respectivul, de regula, dimineata si seara, hranesc cainele si il scot afara", zice Cosmin. Cat priveste durata supravegherii, in general, dog-sittingul se realizeaza pe baza de sedinta de o ora, de doua ori pe zi. Si asta pentru ca un caine adult sau aproape adult iese de doua ori pe zi afara. "Poate sa aiba nevoie sa iasa si de trei-patru ori, in functie de cat a fost invatat. Si in functie de cum este hranit, ca daca i se da o mancare umeda, necesita sa iasa afara mai des. Mancare umeda inseamna "orezarie": ciorbe, supe...". Concret, in ora de dog-sitting, in primul rand se mentine dresajul, daca a avut unul: "Partea de mentinere in dresaj este extrem de importanta. Cainele e ca si un sportiv, daca nu repeta, nu mai e in forma. Asa ca, desi o data invatate, el nu mai uita comenzile, trebuie totusi sa se lucreze cu el in continuare, ca sa aiba aceeasi receptivitate". La toate acestea se adauga alergatul, pentru fortificarea animalului, joaca si toaletarea (perierea) cainelui. Cat priveste tarifele pentru acest tip inedit de serviciu, ele se invart in jurul sumei de 10 euro/sedinta.
A dresat un caine adus din Indonezia, dupa tsunami
Cosmin a dresat, recent, o corcitura adusa din Indonezia, dupa tsunami, de o familie de olandezi. "Un maidanez mai destept, poate, decat cainii de rasa. L-au luat, pur si simplu, de pe strada, l-au adus aici si m-au rugat sa lucrez cu el pe partea de socializare si disciplina. Il scoteam pe strada, in parc, in piete, in aglomeratii, sa se familiarizeze si sa nu aiba vreo abatere, vreo reactie nelalocul ei". Chiar daca sintagma "bona de caini" starneste rasul, meseria e banoasa mai ales in aceasta perioada cand se apropie concediile de odihna si e musai ca bogatasii sa lase patrupedul in grija cuiva.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite