Bombele Al-Qaida au schimbat guvernul la Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socialistul Jose Luis Rodriguez Zapatero este noul premier al Spaniei

Pentru prima data in istoria Spaniei democrate, un partid de opozitie a invins majoritatea absoluta a partidului aflat la guvernare: Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) a devansat cu 4 procente Partidul Popular (PP) in alegerile legislative de duminica, primind 42 la suta din sufragiile electoratului. Pentru prima data un candidat aflat la prima sa confruntare electorala, Jose Luis Rodriguez Zapatero (44 de ani), lider al PSOE, a castigat alegerile din prima incercare, devenind cel mai tanar premier din Europa. Dupa ce, acum opt ani, au lasat economia spaniola intr-un dezastru total, socialistii au invins un guvern de dreapta care a realizat o crestere economica spectaculoasa, a creat un numar impresionant de noi slujbe, a scazut considerabil rata somajului si a propulsat politic Spania inapoi intre marile puteri europene, redandu-i locul istoric. Iar toate acestea in contextul in care, inainte de atentatele de saptamana trecuta, se punea problema daca PP va reusi sa castige a doua oara consecutiv majoritatea absoluta, dar nimeni nu se indoia ca va triumfa. Tot cu cateva zile inainte de alegeri, sondajele aratau ca inclusiv cetatenii cu orientare de stanga, dezamagiti de lipsa unui program coerent al PSOE, intentionau sa nu se prezinte la urne. Duminica insa, la inchiderea sectiilor de votare, se anunta o prezenta la vot impresionanta, de 77 la suta.
Zapatero promite retragerea soldatilor spanioli din Irak pana la 30 iunie
Se poate ca Zapatero sa nu fi avut un program de masuri senzational. El insusi a fost criticat, chiar in sanul partidului sau, ca fiind prea "moale" pentru un candidat. Insa a promis ca va aduce acasa cei 1.300 de soldati spanioli din Irak pana la 30 iunie. Iar tinerii de stanga care altfel nu s-ar fi urnit din casa au votat cu Zapatero si au iesit in strada dupa victoria PSOE ca sa-i strige noului premier "No ne falles!" ("Nu ne dezamagi!"). Socialistii au castigat pe un vot negativ care pedepsea (pe buna dreptate, democratic vorbind) PP pentru ca a ignorat opozitia a 90 la suta dintre spanioli cand s-a alaturat Statelor Unite trimitand trupe in Irak. Orice prognoza facuta inainte de joia trecuta ar fi dat acelasi rezultat: PP castigator. Guvernul spaniol nu a fost schimbat de socialisti, ci de bombele din trenurile madrilene. Iar Al-Qaida, daca se afla in spatele atentatelor, sau terorismul international, oricare i-ar fi chipul, a repurtat astfel prima victorie politica decisiva, limpede si cu atat mai perfida: a schimbat in cateva zile un guvern democratic al unei mari puteri occidentale, un guvern detinator al majoritatii absolute, eficient in plan intern, care aparea drept favorit in toate sondajele. De altfel, surprins ca Spania nu a luat in serios avertismentele lui bin Laden privind razbunarea impotriva tuturor "cruciatilor" din coalitia condusa de SUA, un lider musulman declara in ziua producerii atentatelor din Madrid: "urmeaza acum Italia si toti ceilalti care au sprijinit razboiul din Irak. Tot ce aveti de facut pentru a nu deveni o tinta este sa va schimbati conducerea". Iar Spania, satisfacand intocmai ambitiile teroristilor, a facut exact asta: a schimbat un guvern caruia nu i-a reprosat, in esenta, decat faptul ca a implicat tara in razboiul din Irak. Tot de aici a derivat si masacrul de la Madrid si apoi ceea ce toata lumea a perceput ca minciuni stangace ale autoritatilor, care incercau sa abata atentia catre ETA, ceea ce in final a dus la o pierdere de credibilitate si mai accentuata. Astfel, se poate spune de acum inainte ca terorismul a trecut deja intr-o noua faza. Daca pana acum urmarea doar sa produca panica, oroare si cat mai multe victime, intr-un mod oarecum aleatoriu, acum el si-a fixat un scop politic precis si a creat un precedent care da fiori reci lumii occidentale: inlocuirea guvernelor considerate "ostile" prin exploatarea parghiilor democratice de tipul alegerilor, in care o populatie terorizata isi va sanctiona, din instinct de conservare, liderii care au transformat-o intr-o tinta.
"Domnii Blair si Bush trebuie sa-si faca autocritica"
Printre primele afirmatii ale lui Zapatero s-a numarat si cea ca "domnii Blair si Bush trebuie sa reflecteze putin si sa-si faca autocritica. Nu poti bombarda un popor, nu poti porni un razboi cu niste minciuni". Afirmatii de natura sa provoace o raceala serioasa in relatiile Madridului cu Londra si Washingtonul. Zapatero a mai declarat ca va conduce un guvern care "va lucra pentru pace" si a carui politica externa va avea doua directii prioritare: reconcilierea cu Europa si recuperarea axelor traditionale - America Latina si zona mediteraneana. El insusi a promis sa fie "un bun democrat, sa nu manipuleze, sa nu minta, sa asculte, sa inteleaga, sa respecte". Desi beneficiaza de sprijinul celorlalte partide de stanga care au castigat procente in alegeri (Stanga Republicana Catalana - 2,5 la suta, Stanga Unita - 5 la suta), guvernarea PSOE ar putea semana insa germenii unei disolutii a puterii, avand in vedere deschiderea mult mai mare profesata de Zapatero fata de comunitatile autonome decat cea a antecesorului sau, Aznar.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite