Bomba chimică din cadoul cu creme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cosmetice cu plumb şi arseniu au fost descoperite de inspectorii ANPC la ultimele controale la tarabe, în magazine, dar vândute şi on-line.

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi de aproape un milion de lei agenţilor economici care vindeau produse cosmetice vândute atât direct, cât şi online, care conţineau plumb, arseniu sau crom.

Zece din cele 18 eşantioane de produse cosmetice prelevate au fost găsite neconforme, deoarece conţineau plumb, arseniu sau crom, ca de exemplu pudra compactă "Qianyu", creionul dermatograf "Ruby Rose", trusa de farduri "Ruby Rose", fardul de ochi "Butterfly", fardul de obraz "Lemax", fondul de ten "Ruby Rose", fardurile "Miss Rose", potrivit ANPC.

ANPC a luat 359 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru produse cosmetice în valoare de 366.885 lei şi alte 56 de măsuri de oprire definitivă, pentru produse cosmetice expirate sau conţinând metale grele (care nu sunt admise de Directiva de produse cosmetice), în valoare de 8.350 lei. Pentru abaterile constatate, operatorii economici au primit amenzi în valoare totală de 943.600 de lei.

Preşedintele ANPC Constantin Cerbulescu îi sfătuieşte pe consumatori să achizitioneze cosmetice numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează factură, bon fiscal, chitanţă fiscală, de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie. "În plus, produsele originale nu se vând în afara lanţurilor de distribuţie cum ar fi tarabele sau persoane fizice cu sacoşa", spune şeful ANPC.
De asemenea, consumatorii trebuie să fie atenţi la preţuri, deoarece preţurile mici propuse sunt "dubioase", ele provin cu siguranţă din filiere paralele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite