Bomba Orban explodează în Clubul Român de Presă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Realitatea Media" se retrage din CRP. Turcescu s-a supărat că C.T. Popescu nu-i urmează linia. Decizia trustului "Realitatea Media" a fost luată în urma unei discuţii contradictorii în

"Realitatea Media" se retrage din CRP. Turcescu s-a supărat că C.T. Popescu nu-i urmează linia.

Decizia trustului "Realitatea Media" a fost luată în urma unei discuţii contradictorii în direct între Robert Turcescu şi Mihai Tatulici, pe de-o parte, şi Cristian Tudor Popescu, de cealaltă parte. Realitatea a declarat că atitudinea preşedintelui CRP este în "flagrantă contradicţie cu funcţia sa de lider al jurnaliştilor din România". În replică, CT Popescu acuză Realitatea de lipsă de respect.

Bomba Ludovic Orban produce efecte colaterale în breasla ziariştilor. "Realitatea Media" a anunţat că se retrage din Clubul Român de Presă (CRP), prezidat de Cristian Tudor Popescu. Argumentul principal invocat de "Realitatea Media" a fost "lipsa de consistenţă a acţiunilor CRP în ultimii doi ani".

Totodată, compania "Realitatea Media" mai susţine că "atitudinea preşedintelui CRP, Cristian Tudor Popescu, faţă de un coleg de breaslă, Robert Turcescu, manifestată în Ediţia Specială difuzată de Realitatea TV în ziua de 20 decembrie, este în flagrantă contradicţie cu funcţia sa de lider al jurnaliştilor din România".

Disensiunile au intervenit după ce Robert Turcescu a făcut publică înregistrarea unei convorbiri telefonice în care el şi Ludovic Orban se tutuiau, iar ministrul a replicat, printre altele: "Nu ţi-e ruşine un pic, măi, nesimţitule?!". Mai vechi aspirant la funcţia de preşedinte al CRP, Robert Turcescu a fost deranajt de poziţia lui C.T. Popescu, care a opinat că discuţia pare o convorbire între doi amici care se tutuiesc şi nu ridică vreo suspiciune de ordin deontologic.


C.T. Popescu acuză Realitatea de lipsă de respect


Referitor la retragerea "Realitatea Media" din CRP, Cristian Tudor Popescu a replicat: "Nu am auzit până acum, în aceşti invocaţi doi ani, vreo luare de cuvânt a reprezentantului Realitatea TV în Consiliul de Onoare al CRP, domnul Mihai Tatulici, membru fondator al CRP, în legătură cu consistenţa sau inconsistenţa acţiunilor CRP".

Cât despre disensiunile de joi seara, C.T. Popescu a precizat: "Atitudinea manifestată de mine în respectiva emisiune, care ţine de funcţia mea de preşedinte al CRP, a fost următoarea: Domnule Turcescu, aveţi de făcut o sesizare deontologică privind telefonul dat dumneavoastră de domnul ministru Orban? Dacă da, consideraţi că am luat act de ea şi o voi înainta Consiliului de Onoare, pentru a fi discutată.

Firesc, din punct de vedere procedural şi al civilizaţiei organizaţionale, era ca domnul Turcescu sau Realitatea Media să facă o sesizare către Consiliul de Onoare şi să adauge, dacă considera că e cazul, solicitarea de demitere a preşedintelui CRP, pentru că nu a apărat interesele domnului Turcescu. Consiliul ar fi deliberat, emitea o decizie, şi dacă Realitatea Media nu era satisfăcută de ea, domnul Tatulici putea anunţa retragerea din CRP.

Aceasta era o secvenţă normală. Aşa, Realitatea Media, prin reprezentantul său, domnul Tatulici, dă dovadă de lipsă de respect şi de desconsiderarea unui organism din care a făcut parte ani de zile".


Fragmente din emisiunea "Ediţie Specială":


Cristian Tudor Popescu: "Nu prezintă, înregistrarea, elemente care ar putea să ducă la sesizări deontologice, deoarece e vorba de discuţia între doi amici. Regimul acestor discuţii nu este al unui om politic care-l sună pentru prima dată pe un gazetar şi îl ameninţă sau îl insultă, presează, în sensul de a stopa investigaţiile sale, activitatea lui…"


Robert Turcescu: "Domnule Popescu, dumneavoastră nu discutaţi cu Adriana Săftoiu cu Adriana şi Cristi, la telefon?! Se poate pune în termenii aceştia discuţia?! V-am spus, şi cu domnul Victor Ponta discut: Victore, vii la emisiune diseară?!"


C.T.P.: "Domnule Turcescu, lăsând la o parte această referire a dumneavoastră la Adriana Săftoiu şi subsemnatul… nu înţeleg ce legătură are cu subiectul de astă-seară. Eu dacă discut aşa cu doamna Săftoiu în niciun caz nu aduc în discuţie la televizor discuţiile mele cu doamna Săftoiu, aşa cum aţi făcut dumneavoastră cu discuţia dintre Ludovic şi Robert. Deci, încă o dată, această discuţie, domnule Turcescu, este o discuţie între doi amici. Şi între doi amici se poate spune şi bă, nesimţitule, se poate spune şi bă, nenorocitule. E un alt regim semantic, un alt regim hermeneutic. Sunt alte sensuri acolo, nu domnule?!"

Convorbirea Orban-Turcescu:

Ludovic Orban: Spune cu ce... pot să te ajut?

Robert Turcescu: Stai puţin, Ludovic, de ce-mi spui lucru ăsta?

L. Orban: Pentru că eşti un om care nu ai respectat niciun fel de regulă deontologică în materie de deontologie profesională.

R. Turcescu: La ce te referi?

L. Orban: La tot... Ai avut ... o... filmare în care m-ai văzut, eram
un caraghios penibil care stăteam în ninsoare... în care îţi răspundeam la provocările tale... (...) Nu ţi-e ruşine un pic, măi, nesimţitule?! Ai făcut un rahat din povestea asta…

>> Realitatea Media dă dovadă de lipsă de respect şi de desconsiderarea unui organism (Clubul Român de Presă - n.r.) din care a făcut parte ani de zile
C.T. Popescu

>> Atitudinea preşedintelui CRP, Cristian Tudor Popescu (...), este în flagrantă contradicţie cu funcţia sa de lider al jurnaliştilor din România
Realitatea Media

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite