Bolnavii sunt puşi la plată de Ministerul Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii care vor solicita mai mult de două consultaţii lunar la medicii de familie vor plăti suplimentar. Băimărenii se arată nemulţumiţi de hotărârea pe care au luat-o reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai medicilor de familie.

Pacienţii care se vor prezenta la medicul de familie mai mult de două ori pe lună vor trebui să plătească din buzunarul propriu contravaloarea consultaţiilor. Aceasta a fost hotărârea la care au ajuns, săptămâna trecută, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Patronatul Naţional al Medicilor de Familie şi Socie-
tatea Naţională a Medicilor de Familie.
Medicii de familie din Maramureş susţin că protestele anunţate în cursul săptămânii trecute s-au anulat, dar acestea ar putea fi reluate odată cu apariţia normelor de aplicare a contractului cadru pe anul 2009. „Din 1 iulie se va introduce coplata din partea pacienţilor. În funcţie de veniturile pe care le realizează, aceştia vor achita contravaloarea consultaţiilor dacă se prezintă la cabinet de mai mult de două ori pe lună”, a precizat doctor Gheorghe Lascu, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie. „Se practică şi în alte ţări din Uniunea Europeană, pentru a stăvili abuzul din partea pacienţilor care uneori, chiar dacă nu este nevoie, asaltează cabinetele medicilor de familie”, a adăugat Lascu.
Coplată la medicamente
În sistemul medical românesc se practică deja coplata, care este de fapt completarea valorii unui serviciu sau produs medical de către pacient. Casa de Asigurări de Sănătate decontează servicii şi produse medicale în limita pachetului de asigurări de bază. Tot ce depăşeşte acest pachet se taxează. Pachetul de bază cuprinde serviciile medicale pe care le oferă medicul de familie sau orice altă unitate medicală, unui asigurat.
„Coplata se percepe deja la medicamente, dispozitive medicale şi consultaţii stomatologice. Nu ştim încă în ce condiţii se va face coplata la alte servicii medicale”, a precizat Directorul Executiv al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Maramureş, Carmen Prodan. „Sunt servicii medicale care nu intră în acest pachet şi se plătesc integral”, a adăugat ea.
Plata, în funcţie de pregătirea medicului
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Maramureş este de părere că acest nou sistem va fi generalizat. „Dacă este să se introducă acest sistem, se va plăti peste tot. La medicul de familie, în ambulatorul de specialitate şi chiar la spital”, a afirmat Gheorghe Lascu. Plata serviciilor se va face în funcţie de specializarea medicului.
Tarifele vor fi diferite, la medicii specialişti urmând să se plătească mai mult. Se va ţine, de asemenea, seama şi de veniturile pacientului care solicită consultul medical. Totuşi, medicii de familie din Maramureş sunt reticenţi la această propunere şi nu o agreează. „Nu este normal ca în această perioadă de criză să mai punem un bir pe spatele omului”, a punctat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Maramureş.
Scad veniturile cabinetelor cu 13%
Valoarea punctului „per capita” (pentru fiecare asigurat înscris pe liste) se va diminua de la jumătatea anului, de la 4,61 la 4,1, în timp ce „per servicii”, acesta va creşte de la 1,9 la 1,5. „Am primit asigurări că în acest trimestru nu se vor înregistra scăderi în ceea ce priveşte veniturile cabinetelor medicilor de familie, iar din trimestrul II, III şi IV scăderea va fi de 13%”, a spus dr. Lascu. „Probabil prin coplată se urmăreşte echilibrarea veniturilor medicilor de familie”, a adăugat medicul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite