Bolnavii de SIDA sunt discriminaţi în Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavii de SIDA sunt discriminaţi în Mureş
Bolnavii de SIDA sunt discriminaţi în Mureş

Târgumureşenii seropozitivi îşi găsesc extrem de greu un loc de muncă. Din 214 persoane cu HIV consiliate de Fundaţia „Alături de Voi”, doar 13 şi-au găsit de lucru

Tinerii infectaţi cu HIV din judeţul Mureş pot apela la serviciile a cinci fundaţii şi asociaţii, care au ca scop ajutorarea acestora. Una dintre acestea este Fundaţia „Alături de Voi” România, Centrul Mureş, care oferă de şapte ani asistenţă psiho-socială unui număr de 214 persoane infectate cu HIV. Din păcate, Mureşul ocupă un nedorit loc fruntaş printre judeţele din Transilvania la numărul bolnavilor infectaţi cu HIV. „Numărul cazurilor de pacienţi infectaţi cu HIV a crescut în ultimii ani. Majoritatea bolnavilor de SIDA s-au infectat în urma practicării sexului neprotejat”, a precizat dr. Cojan Aurelia, şef Serviciu supraveghere şi control boli transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Mureş.

Joburi pentru seropozitivi
„Fundaţia noastră se axează pe problemele tinerilor infectaţi cu HIV în sistemul de sănătate între anii 1987-1992, care acum sunt adulţi şi au nevoie de locuri de muncă. Pentru a veni în întâmpinarea nevoii lor, ADV România a demarat proiectul „Ateliere de Terapie  Ocupaţională”, prin care tinerii seropozitivi pot urma cursuri de şase luni în domeniul IT şi de confecţionare a lumânărilor decorative, cursuri recunoscute de Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureş”, a declarat Carmen Ciulea, directorul ADV Centru Mureş. După cele şase luni de curs, doar 13 tineri s-au angajat, trei în cadrul „unităţii protejate ale fundaţiei”, unităţi economice cu gestiune proprie, unde cel puţin 30% dintre salariaţi sunt persoane cu handicap, iar alţi zece tineri seropozitivi în alte societăţi târgumureşene.„Deocamdată doar trei tineri seropozitivi s-au angajat în cadrul unităţii protejate „Divers Product” , unde lucrează cu jumătate de normă.  În viitor vor fi scoase la concurs încă trei posturi pentru IT, lumânări şi legătorie manuală, acesta din urmă fiind un nou domeniu în care fundaţia va organiza, în curând, cursuri de pregătire profesională”, a precizat Carmen Ciulea. 

Puţine excepţii de la regulă
Tinerii infectaţi cu HIV sunt oameni ce doresc să muncească, lucru dovedit şi de Irina, o elevă de 18 ani seropozitivă din Târgu-Mureş. „Lucrez  în domeniul IT, cu jumătate de normă într-o firmă cu mulţi angajaţi. Mă bucur că mi-am găsit de lucru, îmi place mult ceea ce fac, de mică mi-au plăcut calculatoarele. Mă bucur că am program flexibil şi pot merge între timp şi la liceu. Mă pregătesc pentru examenul de Bacalaureat şi vreau să urmez apoi Facultatea de Drept. Banii pe care îi câştig sunt banii mei de buzunar, aşa nu mai trebuie să le cer părinţilor”, spune Irina. Asemenea Irinei sunt zeci de tineri seropozitivi, care caută un loc de muncă. Legea nr. 448/2006 le permite însă angajatorilor să achiziţioneze produsele sau serviciile unităţilor protejate fără a le oferi tinerilor un loc de muncă.
Fundaţia ADV a lansat recent un nou proiect, „E timpul pentru o schimbare!”, în cadrul căruia vor avea loc dezbateri privind integrarea socio-profesională a persoanelor seropozitive, la care vor participa autorităţi, agenţi economici şi reprezentanţi ai ONG-urilor.

„Performanţă” tristă în judeţ

Mureşul este pe locul întâi în Transilvania în privinţa numărului de bolnavi HIV/SIDA. Sunt în evidenţă 486 de cazuri de pacienţi seropozitivi, dintre care 408 copii de până la 14 ani şi 78 de adulţi. Până în septembrie 2008 au fost depistate nouă cazuri noi, patru pacienţi infectaţi cu HIV şi cinci bolnavi de SIDA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite