Bolivia îşi naţionalizează industria energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

exploatare a resurselor energetice ale ţării.Peste o sută de soldaţi au preluat ieri controlul asupra industriei gazului şi petrolului din Bolivia, îndeplinind astfel ordinele preşedintelui Evo

exploatare a resurselor energetice ale ţării.
Peste o sută de soldaţi au preluat ieri controlul asupra industriei gazului şi petrolului din Bolivia, îndeplinind astfel ordinele preşedintelui Evo Morales. Concernele energetice care gestionau şi prelucrau resursele de gaz şi petrol au fost somate luni să renunţe la proprietăţile lor în favoarea statului. În consecinţă, acţiunile deţinute de concernele străine vor deveni bunul statului bolivian. Această ramură a industriei este doar prima care va fi naţionalizată în Bolivia, a ameninţat Morales. "De abia am început, şi mai avem multe de făcut", a spus el, anunţând că aceluiaşi tratament vor fi supuse şi industria cărbunelui, a lemnului şi celelalte care exploatează "resursele patriei, pentru care au luptat străbunii noştri". Mii de susţinători au aplaudat declaraţiile preşedintelui, rostite la reşedinţa sa din capitala boliviană, La Paz.

180 de zile pentru renegocierea contractelor de exploatare
Morales le-a dat concernelor un timp de gândire de 180 de zile pentru a accepta renegocierea contractelor de exploatare a resurselor. "Dacă nu respectă această decizie, pot pleca liniştiţi", a spus liderul de stânga. Printre concernele în pericol de a fi naţionalizate se numără "British Gas", "Total" din Franţa, "Petrobras" brazilian şi "Repsol"(hispano-argentinian). Spania şi Germania s-au arătat îngrijorate de perspectiva naţionalizării din Bolivia. Ministerul de Externe din Madrid şi-a exprimat totuşi încrederea că se va soluţiona problema pe calea dialogului, în timp ce preşedintele concernului "Petrobras" a calificat gestul lui Morales drept "neprietenos". Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, aflat în vizită în Chile, şi-a manifestat profunda îngrijorare pentru viitorul schimburilor economice în regiune. Industria energetică a fost privatizată în anii "90, dar promisiunea naţionalizării ei i-a adus lui Evo Morales victoria în alegerile prezidenţiale din 18 decembrie 2005, când peste 54 din alegători şi-au dat votul stângii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite