VIDEO Bolidul cu care Poliţia ia viteză pe autostradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoturismul Lotus Evora S, dotat cu echipament special de supraveghere audio şi video, are 350 de cai-putere şi poate circula cu viteza de 280 km/h. Poliţiştii de pe autostradă patrulează, de astăzi, cu o maşină de ultimă generaţie de aproape 100.000 de euro. Bolidul atinge 100 de kilometri pe oră în doar 4,8 secunde.

Un echipaj de elită al Poliţiei Rutiere va conduce, timp de doi ani, un automobil Lotus Evora S. Modelul valorează peste 70.000 de euro, la care se adaugă dotări de încă 30.000 de euro. „Consumul mediu este de cam 10%. Cu echipamentele care sunt pe ea, probabil o să consume mai mult", a spus agentul-şef Adrian Cristea, primul poliţist care s-a urcat la volanul maşinii. Acesta a îmbrăcat uniforma în 1994 şi de atunci a condus de la Dacia Logan sau Renault până la Mitsubishi sau Toyota. „A existat o oarecare curiozitate să văd cum e să fii la volanul unei astfel de maşini", a recunoscut poliţistul. Maşina va fi utilizată pentru supravegherea arterelor aglomerate, cu risc sporit şi pentru misiuni de patrulare şi intervenţie rapidă.

Turat non-stop

Autoturismul a fost un cadou al companiei Lotus Cars pentru Inspectoratul General al Poliţiei Române. „Un Lotus de poliţie este semnul clar al lipsei de timiditate şi a hotărârii în aplicarea legii. Poţi urmări pe aproape oricine cu această maşină. Este un autoturism cu care Poliţia nu mai poate fi fentată, depăşită, minţită", a spus Ion Bazac, preşedintele grupului Forza Rossa, reprezentantul oficial al Lotus în România. Timp de doi ani, poliţiştii de pe autostradă vor folosi bolidul non-stop. „Permanent, maşina va fi pe drum, în vederea executării unor misiuni speciale, de exemplu, combaterea vitezei excesive sau a accidentelor rutiere grave", a spus Ion Ilinca, şeful Biroului de Poliţie Autostrăzi Bucureşti-Cenad.

Deocamdată, doar patru echipaje vor folosi noua maşină, urmând ca în viitorul apropiat şi alţi agenţi să urmeze cursul de instrucţie pentru dotările de care dispune bolidul.


„Infractorii nu prea mai au şanse"

Reprezentanţii IGPR au încredere că această maşină îi va ajuta pe agenţi să fie mai performanţi în misiunile lor. „Prin introducerea sa în dotarea Poliţiei Autostrăzi, acest bolid va aduce mai multă siguranţă, va ridica standardul colegilor poliţişti şi va impune o aplicare a legii mult mai eficientă", a spus Liviu Popa, inspector general al IGPR. Şi poliţiştii care o vor folosi sunt convinşi că maşina le va uşura munca. „Infractorii nu prea mai au şanse", a mai spus Adrian Cristea.

România este a treia ţară din lume unde poliţiştii folosesc în misiune astfel de supermaşini, primite prin acest gen de parteneriate, după Marea Britanie şi Italia.

"A existat o oarecare curiozitate să văd cum e să fii la volanul unei astfel de maşini."
Adrian Cristea
agent-şef

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite