Boldea, bănuit că „umblă“ la martori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Mihail Boldea
Deputatul Mihail Boldea

Procurorul general a cerut ieri avizul Camerei Deputaţilor pentru arestarea deputatului Mihail Boldea, suspectat că ar încerca să-şi intimideze victimele.

Deputatul Mihail Boldea (36 de ani) este capabil nu doar să influenţeze martorii, ci şi să-şi intimideze victimele în dosarul în care procurorii DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism) îl acuză de ţepe imobiliare de peste un milion de euro. Surse din cadrul DIICOT susţin că acestea sunt principalele motive pentru care anchetatorii au cerut ieri Camerei Deputaţilor aviz de percheziţie, reţinere şi arestare preventivă în cazul deputatului.

În replică, Boldea îi acuză pe anchetatori că ar fi făcut presiuni asupra martorilor audiaţi deja în dosarul în care a fost pus sub acuzare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi constituire de grup criminal organizat. ,,Presiuni psihice, ameninţări, vă arestăm, vă încătuşăm, vă facem, vă...

Tot ce se poate vorbi într-un limbaj poliţienesc de anchetă ilegal, aşa încât să intimideze persoana chemată la audiere şi să dea declaraţiile aşa cum doresc dânşii", şi-a nuanţat acuzaţiile Mihail Boldea. Asta, ţinând cont de faptul că majoritatea martorilor sunt foşti clienţi ai săi.

Mai multe victime

Până acum, în dosar au fost puse sub acuzare 22 de persoane. Şase dintre acestea, printre care şi secretara biroului de avocatură al lui Boldea, Elena Petrea, au fost deja arestate. Alţi doi membri importanţi ai grupării - Aurora Luchiniuc, fost subprefect de Galaţi şi actual consilier juridic în Prefectura Galaţi, şi Mihaela Bolboceanu, avocat în cabinetul lui Mihail Boldea -  au primit interdicţia de a părăsi Galaţiul în următoarele 30 de zile.

Procurorii DIICOT au găsit însă doar nouă imobile preluate cu acte false şi vândute de membrii reţelei deputatului Boldea. Casele sunt situate în centrul Galaţiului. Majoritatea au fost în proprietatea unor persoane fizice cercetate în dosare penale (clienţi ai cabinetului de avocatură al lui Boldea) şi au fost iniţial puse sub sechestru pentru ca anchetatorii să recupereze prejudiciile.

„Bănuim însă că numărul imobilelor şi, implicit, al victimelor, este mai mare, însă acestea se tem să depună plângere împotriva deputatului. Şi din acest motiv, arestarea parlamentarului ar ajuta la stabilirea corectă a prejudiciului în cauză", au explicat surse judiciare.

Boldea, mereu incompatibil

Până la intimidarea victimelor, Mihail Boldea s-ar putea folosi de statutul său pentru a pune piedici unui eventual aviz de percheziţie, reţinere şi arestare a sa. Boldea face parte din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor - prima care trebuie să se pronunţe asupra cererii înaintate ieri de procurorul general, Laura Codruţa Kovesi.

Nu ar fi însă prima dată când Boldea îşi protejează interesele din poziţia de deputat. Cu atât mai mult cu cât nu a fost sancţionat niciodată până acum pentru asta. Astfel, în martie 2009, Mihail Boldea a fost cercetat disciplinar de Consiliul Baroului Galaţi. Motivul: a încălcat Legea privind incompatibilităţile parlamentare, prin faptul că, deputat fiind, a pus concluzii în instanţă în procesul în care mai mulţi clienţi ai săi, adepţi

MISA, erau judecaţi pentru trafic de persoane.

Două luni mai târziu, Boldea a fost la un pas de a fi dat afară din Parlament tot pe motiv de incompatibilitate. Senatorul Raymond Luca arăta, la acea dată, că Mihail Boldea era, în acelaşi timp, membru al Comisiei revoluţionarilor şi avocat al lui Dorin Lazăr Maior, lider al unei asociaţii de revoluţionari. Mihail Boldea nu a primit însă nicio sancţiune.

Avocatul interlopilor

Mihail Boldea a intrat în avocatură în 1998, la cabinetul lui Alexandru Bălan (fost preşedinte al Curţii de Apel Galaţi), iar în doar doi ani şi-a făcut propriul cabinet.Toate marile procese în care au fost implicate persoane din lumea interlopă l-au avut pe tânărul avocat în prim-plan.

El i-a reprezentat în procese, printre alţii, pe fraţii Corduneanu, din Iaşi, judecaţi la Galaţi pentru şantaj, pe Marian Ivan (lider interlop asasinat în plină stradă în urmă cu câţiva ani), dar şi pe cei din clanul Lazărilor (trafic de carne vie). Pe blogul său personal, Boldea susţinea că interlopii sunt doar nişte băieţi mai speciali.

Cum a parvenit politic

Mihail Boldea a debutat în politică în Partidul Democrat (în care s-a înscris din 2002, la 26 de ani), unde a fost foarte vocal şi a urcat rapid în ierarhie. În 2004 este ales preşedintele organizaţiei de tineret pe municipiu, iar în 2005 a ajuns deja vicepreşedinte al organizaţiei municipale de „seniori", moment în care este numit şi purtător de cuvânt al partidului la nivel local.

În 2008 este ales deputat PDL, susţinut de mentorul său de atunci, Mircea Toader, iar în februarie 2009 devine vicelider al grupului parlamentar al acestui partid. Ulterior, în 2011, a decis să demisioneze din PDL, din cauza unui conflict cu Mircea Toader, şi s-a înscris în UNPR.

Cum se ridică imunitatea parlamentară

Conform Constituţiei României şi Statutului parlamentarilor, paşii de urmat pentru aprobarea arestării sunt următorii:

- Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie se adresează preşedintelui Camerei Deputaţilor de către ministrul Justiţiei.

- Preşedintele Camerei Deputaţilor trimite cererea Comisiei juridice care va stabili, în cel mult 5 zile de la sesizare, prin votul majorităţii membrilor, dacă există motive temeinice pentru aprobarea cererii. Votul este secret.

- Raportul se înaintează Biroului Permanent şi se supune dezbaterii şi aprobării Camerei.

- Camera Deputaţilor va anunţa măsura, în cel mult 20 de zile de la sesizare, cu votul majorităţii membrilor prezenţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite