Bolcaş cere trupe pentru a-i învinge pe ziarişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

mass-media. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, peremistul Lucian Bolcaş, a solicitat secretariatului general suplimentarea forţelor de ordine în sala de şedinţe, astfel încât ziariştii

mass-media. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, peremistul Lucian Bolcaş, a solicitat secretariatului general suplimentarea forţelor de ordine în sala de şedinţe, astfel încât ziariştii să fie ţinuţi la respect în timpul dezbaterilor din plen.
În toiul unei discuţii despre problemele sistemului electronic de vot, Bolcaş şi-a amintit brusc despre indisciplina reporterilor şi, invocând "un incident" petrecut în timpul dezbaterilor pe marginea votului de încuviinţare a percheziţiei la casele lui Adrian Năstase, a rugat-o pe Georgeta Ionescu, noul secretar general al Camerei, să mărească numărul bodyguarzilor din sala plenului.
"Aici avem următoarea problemă, şi o să vă spun de ce: domnii chestori asigură disciplina deputaţilor, de care nu are voie să se atingă niciun om de pază, clar, cert şi categoric! Domnii chestori au o funcţie de demnitari şi nu sunt chemaţi să se ocupe de reporteri, televiziuni sau alţi intruşi, da? Acesta este principiul parlamentarismului! Am avut un incident cu reporterii, oamenii de ordine, doi sau trei, au fost copleşiţi! Deci rugămintea, suplimentaţi!", a arătat vicepreşedintele PRM. Ionescu i-a replicat lui Bolcaş că personalul însărcinat cu paza şi ordinea nu numără decât 28 de oameni, "un număr total insuficient faţă de nevoile pe care le are în mod real instituţia". Răspunsul secretarului general nu l-a descumpănit pe liderul peremist, care i-a cerut Georgetei Ionescu să redacteze un material privind împărţirea pe ture şi sectoare a celor 28 de oameni de pază. "Trebuie să vedem cum lucrează aceşti oameni în ture, câţi sunt, câţi pot să fie detaşaţi la sala de plen şi să vedem ce putem să facem", a pus Lucian Bolcaş capăt discuţiei.Ideea vicelui Camerei nu a apărut în mod întâmplător, Bolcaş fiind preşedinte de şedinţă în ziua în care deputaţii s-au pronunţat asupra percheziţiei caselor lui Năstase. La un moment dat, reprezentantul PRM a cerut de la microfon intervenţia oamenilor de pază pentru îndepărtarea unei echipe de televiziune care "tulbura" lucrările intervievând parlamentarii din sală. În conflictul iscat a intervenit un deputat al puterii, cu o statură impunătoare, care l-a îndepărtat pe agentul de pază printr-un limbaj nu tocmai civilizat.

Aceasta nu este prima tentantivă de limitare a accesului presei în clădirea parlamentului. În legislatura trecută, actualul secretar general adjunct al Camerei, Mihai Ungheanu, s-a făcut remarcat printr-un plan care prevedea amenajarea unor "ţarcuri" pentru jurnalişti şi desemnarea unor trasee precise pe care reprezentanţii mass-media le puteau urma prin clădire.

Mihai Ungheanu vrea să scape de presa din Senat
Un alt peremist, senatorul Mihai Ungheanu, a propus conducerii forului legislativ, tot săptămâna trecută, un plan de norme privind activitatea presei în această instituţie. "Senatul e dator să condiţioneze prezenţa presei la lucrările sale, precizând cuantumul obligatoriu de informaţii şi ştiri pe care ziariştii acreditaţi să le prezinte. Senatul monitorizează presa şi poate să ridice acreditările de presă ale publicaţiilor care nu respectă această condiţie, după cum şi ale celor care prezintă deformat viaţa parlamentară", sunt câteva dintre panseurile colegului de partid al lui Lucian Bolcaş. Ungheanu a mai arătat, în documentul transmis Biroului Permanent, că Senatul poate să dea în judecată acele publicaţii care deformează grav fie activitatea, fie imaginea instituţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite