Bogdan Olteanu acuză puterea ocultă a serviciilor secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

(PNL).El a lansat o serie de critici fără precedent la adresa serviciilor secrete din România, pe care le-a acuzat că deţin prea multă putere, că dispun de un buget secret, că nu s-au lepădat

(PNL).
El a lansat o serie de critici fără precedent la adresa serviciilor secrete din România, pe care le-a acuzat că deţin prea multă putere, că dispun de un buget secret, că nu s-au lepădat de moştenirea fostei Securităţi şi şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilitatea ca aceste servicii să facă poliţie politică. "Avem o problemă cu puterea serviciilor. Avem o problemă gravă legată de banii serviciilor şi avem o problemă gravă legată de foştii securişti", a spus Olteanu, care, din punct de vedere al ierarhiei stabilite de Constituţie, deţine a treia funcţie în stat, după preşedintele României şi cel al Senatului. El a explicat apoi că, în calitatea sa de fost ministru pentru relaţia cu parlamentul, a fost implicat direct în elaborarea bugetului de stat, dar, de fapt, nu ştie de câţi bani dispun serviciile secrete, întrucât acestea pot desfăşura activităţi economice sub acoperire. "Dacă mă întrebaţi care e bugetul serviciilor secrete, am să vă spun: nu ştiu!", a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor. El a apreciat că nu există nicio justificare ca aceste servicii să desfăşoare activităţi economice sub acoperire şi să dispună de bani secreţi. Potrivit lui Olteanu, SRI dispune de la bugetul de stat de aproximativ 140 milioane de lire sterline (9.000 miliarde de lei), sumă echivalentă cu cea alocată unuia din serviciile secrete britanice.
"Eu am serioase dubii în ce măsură azi nu se face poliţie politică de către serviciile de informaţii", a mai afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor. Făcând o aluzie transparentă la cazul Patriciu, Bogdan Olteanu s-a întrebat ce se întâmplă cu înregistrările conversaţiilor telefonice dintre un om de afaceri - aflat sub urmărire - şi un politician, dacă discuţia a fost "pur politică". Potrivit lui Olteanu, astfel de înregistrări ar trebui distruse, în loc să fie păstrate şi, eventual, folosite. Ulterior, el a spus că o altă problemă este legată de posibilitatea ca în parlament să existe ofiţeri ai serviciilor de informaţii, sub acoperire.
Bogdan Olteanu a criticat, marţi seară, şi numărul angajaţilor serviciilor secrete, spunând că acesta este "suspect de mare". El a ironizat activitatea acestor servicii în ceea ce priveşte supravegherea activităţilor de subminare a siguranţei naţionale. "N-am auzit de nicio condamnare", a afirmat Olteanu, care a comentat că, probabil, aceste servicii au o capacitate deosebită de a preveni activităţile de subminare a siguranţei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite