Bodu, demnitarul cu cinci salarii pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici şeful Vămilor nu e mai prejos

Sebastian Bodu, preşedintele ANAF, şi Gelu Ştefan Diaconu, şeful Vămilor, sunt doi dintre cei mai bine plătiţi oameni din România. Nu însă datorită lefurilor de la Ministerul de Finanţe, ci datorită sumelor de bani primite de la mai multe consilii de privatizare sau de administraţie din care cei doi fac parte.
211.552 lei noi, adică peste două miliarde de lei vechi, reprezintă suma pe care a încasat-o în 2005 din salariul de preşedinte ANAF, dar şi din alte patru slujbe, dintre care trei la stat, de către Sebastian Bodu, care este susţinut de PD. Un pic mai mult decât dublul sumei obţinute în aceeaşi perioadă de către şeful Vămilor, Gelu Ştefan Diaconu, susţinut de PNL, care a obţinut doar cu puţin mai mult decât un miliard de lei vechi. Numai 32.049 lei noi este salariul pe 2005 ridicat de Sebastian Bodu de la casieria ANAF. Diaconu a câştigat însă mai mult, adică 35.000 lei, din salariul de şef al Vămilor din România.

60.000 de euro, pe state de plată
Bodu a avut o activitate extrem de dinamică anul trecut, nu însă numai la locul de muncă, ci şi în consilii de administraţie şi privatizare, iar în plus din poziţia de lector la o instituţie de învăţământ superior. Fapt care i-a permis să aibă un venit cu mult peste media din România, mai precis peste 60.000 de euro. Din salariul de lector la Institutul Bancar Român, dar mai ales din cel de la Comisia de privatizare şi din cea de supraveghere a BCR, dar şi din acela primit în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al EXIMBANK sau din Comisia de privatizare a CEC, Bodu a încasat aproape două miliarde de lei vechi.
Sebastian Bodu este, practic, unul dintre liderii din actuala guvernare din punctul de vedere al veniturilor câştigate. Funcţia de preşedinte la ANAF i-a adus, anul trecut, 32.049 lei noi. De la Institutul Bancar Român a luat, anul trecut, 9.240 lei noi. "Grosul" sumelor a venit însă de la Comisia de privatizare şi de la cea de "supraveghere şi de încredere" a BCR - 85.675 lei, respectiv şi de la Consiliul de Administraţie al EXIMBANK - 58.614. Datorită faptului că este membru şi în Comisia de Privatizare a CEC, a mai primit încă 25.974 de lei. Într-un cuvânt, Bodu a încasat din diferitele comisii din care face parte şi din salariul de lector de peste şapte ori salariul de la ANAF. Sau aproape de trei ori venitul pe care urmează să îl încaseze şeful statului conform noii grile de salarizare a demnitarilor.

Şeful Vămilor se pricepe la bănci şi păduri
La fel ca şi colegul său de la ANAF, Gelu Ştefan Diaconu se pricepe la bănci, de aceea şi el face parte din Consiliul de Administraţie al EXIMBANK, de unde a primit, anul trecut, 58.500 lei noi, cu doar 114 lei mai puţin ca Bodu. Totodată, şeful Vămilor a mai primit 16.000 lei şi de la ROMSILVA (Regia de Administraţie a Pădurilor), unde este membru al Consiliului de Administraţie.

Domenii cu probleme
Sebastian Bodu şi Gelu Ştefan Diaconu sunt doi demnitari care administrează domenii cu probleme. Anul trecut, Bodu nu a reuşit să pună sechestru pe averea lui Gigi Becali, patronul clubului de fotbal Steaua, pentru datoriile pe care societatea acestuia le avea la Fisc. Totodată, şeful de la ANAF nu a reuşit nici în alte cazuri pe care le-a anunţat să-şi îndeplinească obiectivele. La un moment dat, el anunţa cu surle şi trâmbiţe sechestrul pe Gara de Nord şi scoaterea acesteia la licitaţie. Ulterior, s-a dovedit că Bodu nu avea cum să pună sechestru pe principala poartă feroviară a ţării. Celălalt demnitar, Gelu Ştefan Diaconu, nu a reuşit să pună ordine în vămile româneşti. Instituţia pe care o conduce este criticată de organismele europene, de preşedintele Băsescu şi, recent, în raportul SRI care spune că graniţa de est este la îndemâna traficanţilor de tot felul. De asemenea, a fost implicat în mai multe scandaluri legate de afacerile soţiei care are un hotel în centrul Capitalei, unde este asociată cu doi patroni de duty-free din Vama Giurgiu cărora Diaconu le este dator bani.

Scandalul consiliilor de administraţie nu este nou
Scandalul demnitarilor cu funcţii în consiliile de administraţie nu este unul nou. În perioada 1992-1996, pe vremea guvernării PSD, pe atunci PDSR, subiectul ţinea capul de afiş al presei. CDR a promis, apoi, în campania electorală, că va renunţa la acest prost obicei, fapt de care s-a ţinut de cuvânt doar parţial. După 2000, odată cu revenirea la putere a PSD, "moda" a revenit în forţă. De altfel, Bodu şi Diaconu au un înaintaş important la EXIMBANK, şi anume soţia lui Cristian Diaconescu, actualul purtător de cuvânt al PSD, în acea vreme secretar de stat la MAE, iar mai apoi ministrul justiţiei.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, 128 milioane de lei vechi pe lună de la BCR şi CEC
Liberalul Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, încasează lunar 128 milioane de lei vechi pentru că face parte din comisiile de privatizare de la BCR şi CEC.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite