Tăriceanu: Boc pune la îndoială retrocedarea domeniului Peleş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul prim ministru, Călin Popescu Tăriceanu, a comentat în emisiunea "Sinteza zilei" o informaţie conform căreia Corpul de Control al actualului prim ministru Emil Boc pune la îndoială retrocedarea întregului domeniu Peleş.

"Retrocedarea întregului domeniu Peleş este pusă la îndoială de către Corpul de Control al primului ministru Emil Boc. DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie) verifică modul în care s-a realizat restituirea domeniului Peleş către Casa Regală. Procurorii anticorupţie au început verificările după ce corpul de control al primului ministru a pus sub semnul întrebării memorandumul de înţelegere între Guvernul României şi Regele Mihai, reclamând că punerea în posesie nu respectă prevederile legale. [...] Reprezentanţii Guvernului Boc susţin că împroprietărirea Regelui Mihai, inclusiv cu drumurile şi căile de acces, generează probleme in administrarea altor cladiri", a început Mihai Gâdea subiectul, citind o ştire care a apărut în weekend.

Invitat în studioul emisiunii "Sinteza zilei" de la Antena 3, fostul prim ministru a ţinut să sublinieze absurditatea acestor măsuri prin care DNA-ul verifică modul în care s-a realizat restituirea domeniului Peleş către Casa Regală.

"Şi pe mine mă surprinde eneorm aceasta chestiune. Nu văd ce rol are DNA-ul aici. Sigur că se poate discuta legalitatea unei decizii, şi sigur că procuratura este abilitată să poată să facă o cercetare", a spus Tăriceanu.

Deoarece retrocedarea domeniului Peleş către Casa Regală s-a făcut în perioada în care Călin Popescu Tăriceanu era premier, acesta a ţinut să precizeze condiţiile în care s-a realizat acţiunea.

"Retrocedarea proprietăţii către familia regală a castelului Peleş s-a făcut în nişte condiţii aparte. Ministrul Culturii a fost cel care a iniţiat acest proces. Eu, ca prim ministru, am fost absolut de acord şi nu vreau să mă dezic de această acţiune pe care am întreprins-o. Proprietatea a fost redată proprietarului de drept, Casei Regale, castelul rămând în circuitul public. În cazul în care Casa Regală doreşte să înstrăineze Castelul Peleş, Statul român poate să cumpere această proprietate care este reprezentativă din punct de vedere istoric şi arhitectonic. Primul care are dreptul să cumpere este statul român. Restul lucrurilor mi se par de necomentat", a reamintit Tăriceanu.

După ce moderatorul Mihai Gâdea i-a recitit pasajul din material în care se vorbea despre blocarea căilor de acces, fostul premier a spus: "Există o singură clădire care n-a fost retrocedată: una din aripile care a fost construită în perioada comunistă, care s-a adaugat construcţiei existente. Aceea nu a fost retrocedată familiei regale"

"Acestea sunt nişte şicane făcute familiei regale. Eu răman fără comentarii în faţa unor asemenea aberaţii. Sper să o facă uitată, că altfel ne facem de râs. Se vor ridica semne de întrebare nu numai în privinţa proprietăţii regilor, dar şi în privinţa investitorilor", a conchis Tăriceanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite