Boc vrea să instituie guvernarea prin referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PD, Emil Boc, a anunţat că va propune revizuirea Constituţiei în sensul introducerii unei prevederi care să le permită cetăţenilor să se pronunţe prin referendum asupra

Preşedintele PD, Emil Boc, a anunţat că va propune revizuirea Constituţiei în sensul introducerii unei prevederi care să le permită cetăţenilor să se pronunţe prin referendum asupra abrogării legilor considerate abuzive. Liderul democraţilor a oferit drept exemplu actele normative privind pensiile parlamentarilor şi vânzarea vilelor de potocol din patrimoniul RAAPPS.

Boc susţine că s-a inspirat din Constituţia Italiei, propunerea pediştilor urmând să dea posibilitatea convocării unui referendum prin semnăturile în acest sens ale unui număr de 100.000 de cetăţeni. Consultarea populară ar fi validată cu jumătate plus unu din voturile valabil exprimate de către participanţii la scrutin. Legea fundamentală a Republicii Italia prevede însă, la articolul 75, că propunerea supusă referendumului se consideră aprobată dacă la scrutin a participat majoritatea cetăţenilor cu drept de vot.

Politologul Alexandru Radu ne-a declarat, în legătură cu această chestiune, că "democraţia este condusă de regula majorităţii", fapt ocolit de propunerea PD. Profesorul Radu avertizează că demersul democraţilor este asociat în mod deliberat cu dezbaterile asupra unor legi controversate (pensiile parlamentarilor, vânzarea vilelor de protocol) pentru a produce efecte electorale. "În contemporaneitate avem de-a face cu democraţia reprezentativă, parlamentară, şi nu cu democraţia directă, specifică antichităţii. Într-un stat de drept, legile se fac de către parlament", explică Alexandru Radu. (George Rădulescu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite