Emil Boc este optimist în privinţa salariilor bugetarilor de anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitat la postul public de televiziune, premierul Emil Boc a anunţat o nouă rectificare bugetară săptămâna viitoare, menită să acopere deficitul de 500 de milioane de euro al bugetului de pensii. De asemena,premierul s-a declarat optimist în privinţa salariilor bugetarilor de anul viitor, care ar putea să crească "mai mult sau mai puţin".

În raport cu salariile deja diminuate cu 25%, premierul susţine că în 2011 va exista o recuperare, în condiţiile legii salarizării unitare, la care se lucrează în manieră accelerată.

"Îmi păstrez un optimism  moderat. În 2011 vom recupera o parte din salariul diminuat cu 25% în 2010. La unii se va recupera mai mult, la alţii se va recupera mai puţin, în condiţiile legii slarizării unitare, la care lucrăm în momentul de faţă. În maxim două săptămâni, veţi putea vedea scenariul salarizării publice pentru 2011 în materie bugetară. Acum suntem la stadiul unor simulări în contextul angajamentelor pe care România le are din punct de vedere bugetar, şi cu Comisia Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional.

Faţă de 2010 se va recupera ceva din pierderile salariale cu 25%. În medie am spus că va fi o recuperare a unui procent de 10%", a declarat Emil Boc la TVR1.

Optimismul premierului se bazeaza şi pe creşterea producţiei industriale. "FMI şi BM ne-au spus că în 2010 am creat condiţiile pentru o creştere economică de 1% în 2011", a explicat Boc.

"Mi-am dat seama că nu foarte mulţi au reuşit să afle şi lucrurile bune pe care le-am făcut. În toate aceste informaţii negative, ştirile bune îşi pierd din importanţă. Am eliminat pensiile speciale. Nu mai există. De la 1 septembrie, aceste pensii speciale, mari, nu mai există, şi din eliminarea a peste 50.000 de pensii se face o economie de peste 6 milioane de euro.

Sau controalele cu privire la concediile medicale sau ajutoarele sociale. Avem deja bani din amenzi, aceste lucruri au fost corectate", a adăugat şeful Guvernului.

Actele normative pentru disponibilizări au fost emise

Pentru disponibilizările ce urmează, premierul a specificat că au fost deja emise actele normative, procedurile urmând a se derula pe parcursul acestui an şi nu este exclus ca unele  să se prelungească şi la începutul anului viitor. Actele normative vor fi elaborate în continuare în august şi la începutul lui septembrie.

"Altfel, statul nu va putea funcţiona şi se va adânci în mlaştină, aşa cum l-am găsit atunci când am venit la putere: un stat greoi, obez, pentru care nu mai avem resursele financiare de a-l întreţine la nivelul din trecut. Trebuie să-l facem suplu, după nevoile ţării şi supă posibilităţile de finanţare", a explicat premierul.

Liderii Opoziţiei vin doar cu critici, nu au nicio soluţie la criză

Premierul a criticat, joi seară, Opoziţia, despre care a spus că nu oferă nicio soluţie concretă de a aduce bani în plus pentru pensii.

"Orice ar fi la guvernare nu ar avea altă alternativă decât să ia măsuri dure dacă doreşte să însănătoşească economia. Nu acest guvern a dat ajutoare la persoane care au vilă, certificate de handicap la persoane care conduc maşini de lux şi sunt orbi. Liderii din Opoziţie nu vin cu nicio soluţie concretă de unde ar aduce ei bani în plus pentru pensii", a declarat premierul.

Despre rectificarea bugetară

Premierul a spus ca prin rectificare vor fi finalizate mai multe obiective. "La această rectificare accentul l-am pus pe componenta economică, de a ne asigura resurse financiare pentru a susţine investiţiile, IMM-urile (asigurăm sumele necesare pentru cofinanţarea proietelor europene). În paralel, avem şi o componentă socială pe care trebuie să o acoperim: asigurăm fondurile pentru a acoperi proiectele europene.

Pentru bugetul asigurărilor sociale, prin rectificarea bugetară, vor fi asigurate 3,8 miliarde de lei, ce vor merge la pensii, pentru anul 2010, iar pentru problemele legate de medicamente se va distribui suma de 0,9 miliarde de lei", a adăugat premierul.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite