Boc întoarce PD la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

declanşare a alegerilor anticipate, care a fost ruptă, în mod unilateral, de Călin Popescu Tăriceanu. Ulterior, PNL a încălcat şi hotărârea de a nu numi un membru al Partidului Conservator

declanşare a alegerilor anticipate, care a fost ruptă, în mod unilateral, de Călin Popescu Tăriceanu. Ulterior, PNL a încălcat şi hotărârea de a nu numi un membru al Partidului Conservator la conducerea Loteriei. Boc a explicat că această măsură a fost convenită din cauza scandalului în care este implicat vicepremierul conservator Gheorghe Copos. În sfârşit, Boc le-a reproşat liberalilor şi faptul că au stabilit conducerea Fondului Proprietatea - care gestionează despăgubirile ce vor fi acordate foştilor proprietari ai unor bunuri naţionalizate - fără consultarea democraţilor. "Nu trebuie să primim în permanenţă lecţii de morală", a declarat preşedintele PD. El a insistat însă asupra faptului că partidul său nu va pleca de la guvernare. "Oamenii au probleme. Problemele au nevoie de rezolvare", a explicat Boc motivele pentru care partidul său rămâne în Executiv şi cere creşterea pensiilor şi a investiţiilor în infrastructură.

Pnl a boicotat şedinţa alianţei
În semn de protest faţă de comportamentul colegilor democraţi, liberalii au refuzat, ieri, să mai participe la şedinţa Consiliului Naţional de Conducere al Alianţei D.A. Liderii PNL au considerat că întâlnirile cu omologii din PD nu mai au niciun rost atâta vreme cât aceştia din urmă practică un limbaj dublu şi refuză să pună în aplicare deciziile CNC-ului. Biroul Permanent Central al formaţiunii liberale a hotărât, ieri, să nu mai convoace vreo şedinţă sau să nu mai răspundă vreunei eventuale invitaţii a pediştilor până când oamenii lui Emil Boc nu vor dovedi că îşi pot respecta angajamentele luate. Potrivit unor surse din BPC, problemele divergente ce vor apărea pe viitor între PNL şi PD se vor rezolva prin întâlniri punctuale, între responsabilii direcţi ai domeniilor respective, fără să mai fie nevoie de prezenţa preşedinţilor sau a vicepreşedinţilor celor două formaţiuni. "Dacă ne reunim şi stabilim anumite lucruri şi ele nu se respectă, îmi pun şi eu întrebarea ce rost mai au aceste şedinţe ale CNC-ului Alianţei", a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa BPC. Liderul liberal a adăugat că hotărârea respectivă nu se doreşte a fi un avertisment la adresa partenerilor de Alianţă, dar că aceştia trebuie să înţeleagă necesitatea respectării angajamentelor asumate. El a spus că ipoteza dizolvării Alianţei nu intră, deocamdată, în calculele PNL. "Mi-ar părea rău ca Alianţa să se rupă pentru că PD nu-şi respectă cuvântul dat. Până acum nu am luat în calcul această variantă şi mi-aş dori nici să nu o luăm în calcul", a subliniat Tăriceanu.

Premierul nu plăteşte cu aceeaşi monedă
Vicepreşedinţii PNL Puiu Haşotti, Dan Radu Ruşanu şi Teodor Meleşcanu au făcut, ieri, presiuni în BPC pentru ca PNL să adopte acelaşi stil agresiv al pediştilor şi să răspundă atacurilor acestora "cu aceeaşi monedă". Surse liberale au susţinut că Tăriceanu a respins categoric stilul "dinte pentru dinte, ochi pentru ochi", argumentând că priorităţile partidului sunt aplicarea programului de guvernare şi obţinerea unui raport favorabil din partea Comisiei Europene. "Nu trebuie să ne ocupăm cu plătitul de poliţe politice", ar fi spus primul-ministru. Mai mult, el s-a arătat îngrijorat de situaţia din teritoriu, unde mai multe filiale judeţene au rupt deja protocolul cu democraţii, şi l-a însărcinat pe secretarul general al PNL, deputatul Dan Motreanu, să calmeze spiritele şi să-i instruiască pe liderii din ţară să nu amplifice sau să întreţină conflictele cu PD.
Sursele citate au arătat că liderii BPC nu au luat în discuţie eventualitatea organizării de alegeri anticipate, după raportul de ţară al CE din luna mai.
Conducerea centrală a PNL a refuzat să cedeze în faţa democraţilor, în chestiunile legate de situaţia din CNSAS, legea lustraţiei sau numirea ministrului pentru relaţia cu parlamentul. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că aşteaptă în continuare ca PD să ceară retragerea lui Corneliu Turianu din CNSAS, că legea lustraţiei trebuie dezbătută în parlament, fără amendamentul care îl vizează direct pe Traian Băsescu şi că Victor Paul Dobre rămâne opţiunea PNL pentru ministerul pentru relaţia cu parlamentul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite