"Bobocul" bătăuş de la Liceul "Decebal"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un elev de clasa a IX-a a băgat spaima în colegi şi în corpul profesoral, prin agresivitatea ieşită din comun de care a dat dovadă, atât în timpul orelor, cât şi în pauze Slab,

Un elev de clasa a IX-a a băgat spaima în colegi şi în corpul profesoral, prin agresivitatea ieşită din comun de care a dat dovadă, atât în timpul orelor, cât şi în pauze

Slab, aparent timid, dar cu privire iscoditoare, George pare mai degrabă un puşti care trebuie apărat, decât unul care a speriat elevii şi conducerea Liceului Bilingv "Decebal", din sectorul 3 al Capitalei. Adolescentul firav a reuşit "performanţa" ca, în mai puţin de un an de şcoală, să bată un profesor şi să-şi agreseze, în nenumărate rânduri, colegii de clasă. Indiferent de solicitările părinţilor şi ale cadrelor didactice, conducerea liceului nu poate face mai nimic: prin lege, elevii care au sub 16 ani nu pot fi exmatriculaţi.

Vineri, o colegă de clasă i-a cerut lui George un pix. "El a încercat să i-l arunce în decolteul cămăşii. Ea l-a apostrofat, el a jignit-o. O altă colegă a încercat să-i ia apărarea, dar s-a trezit luată la palme. Atunci, un alt elev l-a imobilizat. De supărare, George a aruncat cu un scaun în clasă, care s-a rupt", descrie incidentul directorul coordonator al liceului, Angela Mihaela Bălan. Ea susţine că scaunul a fost aruncat de nervi, dar nu cu scopul de a-şi lovi colegul. Însă mai mulţi elevi din clasa respectivă ne-au confirmat că scaunul avea ca direcţie precisă colegul care îl imobilizase anterior pe George. Însă agresivitatea faţă de colegi mai are un motiv. La sfârşitul semestrului trecut, la ieşirea de la ore, puştiul s-a dat jos din autobuz după profesorul de engleză şi l-a bătut zdravăn. Mai mulţi colegi au fost martori la agresiune, filmând-o cu telefoanele mobile, şi au dat detalii anchetatorilor. George nu s-a lămurit exact care au fost cei care "l-au dat în gât" şi a început să-i ameninţe şi să-i terorizeze pe toţi, fără deosebire.

Măsuri mai dure nu pot fi luate

După ce s-a aflat de agresarea profesorului, conducerea liceului a chemat poliţia. Dar nici "contactul" cu poliţistul de proximitate n-a dat rezultate, pe mai târziu. Doar două luni a rezistat să nu mai facă prostii mari, care să-l aducă din nou în faţa conducerii liceului. "În februarie şi martie a fost relativ cuminte. Dar în mai, după ce au avut lucrare scrisă, George s-a repezit la profesorul care-i corectase lucrarea şi a încercat să rupă foile", spune directorul adjunct de la "Decebal", Robertino Penciu.

"Este un elev rău şi agresiv!", a mai precizat Penciu. În urma corecţiei pe care i-a aplicat-o profesorului de engleză, elevul-problemă s-a ales cu nota 2 la purtare şi cu eliminare pe câteva zile. "Eliminarea nu a fost efectivă, pentru că l-am obligat să asiste la cursuri în continuare, dar primind absenţe în catalog", explică directorul coordonator. "Prin lege, un elev care are mai puţin de 16 ani nu poate fi exmatriculat!", explică ea. Dar acest lucru este cunoscut şi de George. În urma incidentului de vineri, el a fost oprit după cursuri, până la plecarea ultimului coleg. Când bodyguardul care îl reţinea în clasă l-a întrebat pe directorul adjunct dacă e cazul să mai stea, replica venită din partea lui George a fost: "Oricum n-aveaţi niciun drept să mă reţineţi! Eu ştiu că, legal, nu puteţi să mă pedepsiţi!".

Tipul clasic al mitomanului

George ştie de minune să se prefacă şi să impresioneze. Le spune tuturor că de mama lui nu mai ştie nimic şi că tatăl este în închisoare. Locuieşte la bunicul său, bătrân, care nu se mai poate deplasa decât cu ajutorul bastonului.

Dacă partea cu mama şi bunicul este reală, cea cu tatăl - nici pe departe. "E drept, doar pe bunicul său l-am văzut la şedinţele cu părinţii. Dar el ne-a spus că tatăl lui George s-a recăsătorit şi nu mai vrea să ştie de el", precizează Robertino Penciu. După ce l-a bătut pe profesorul de engleză, conducerea liceului l-a adus pe micul "terorist" în faţa psihologului şcolar. "După discuţia avută cu elevul, psihopedagogul ne-a spus: <> ", a mai povestit directorul Bălan. Numai că, după ce i-au fost expuse manifestările elevului, medicul primar psihiatru, conf. dr. Constantin Oancea, a spus un "DA" categoric. "Este tipul clasic de mitoman, prin faptul că doreşte să le stârnească celorlalţi sentimente de compasiune.

În plus, agresivitatea de care dă dovadă, refuzul de a accepta autoritatea şi dorinţa de a le face rău celor din jur sunt semne clare că băiatul are probleme psihice! Îl aşteptăm neapărat în vizită pe la noi", spune medicul psihiatru de la Spitalul de Psihiatrie "Alexandru Obregia".

În "Adevărul" de mâine vă vom prezenta atât măsurile care pot fi luate, cât şi mai multe detalii despre cum văd specialiştii în psihologie şi psihiatrie rezolvarea problemei de violenţă în şcoli. Totodată, vă vom prezenta şi câteva opinii ale cadrelor didactice implicate în cazurile de agresivitate semnalate.

Prin lege, un elev care are mai puţin de 16 ani nu poate fi exmatriculat!
prof.dr. Angela Bălan
director coordonator al Liceului Bilingv "Decebal"

Viol în curtea şcolii, la Baia Mare. Oare cine mai poate opri nebunia?

O fată de 13 ani a fost violată, sâmbătă seară, de un bărbat căsătorit, în curtea unei şcoli din Baia Mare, presupusul violator fiind, în prezent, în audieri.

Fetiţa a spus că era afară, în apropiere de şcoala de lângă blocul ei, iar la un moment dat a venit la ea un vecin mai mare, cu care a intrat în vorbă. Lucrurile s-au precipitat însă, victima spunând că acesta a târât-o în curtea şcolii, iar ca să nu ţipe i-a pus mâna la gură. Părinţii au aflat totul abia când s-au întors de la serviciu. Ei au plecat să o caute şi au găsit-o plângând în curtea şcolii, iar fata le-a povestit prin ce a trecut, părinţii alertând imediat poliţia. Ei şi-au dus fiica la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare, unde medicii legişti au confirmat violul. Tatăl fetiţei s-a declarat revoltat şi a spus că nu doreşte decât să se facă dreptate. Tânărul acuzat are 19 ani, este căsătorit şi are un copil. El a fost dus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare pentru audieri, iar acum este cercetat pentru comiterea infracţiunii de viol şi întreţinere de relaţii sexuale cu un minor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite