Boala găinilor din minister

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de ani de zile. Acum, veterinarii din zonă au intrat în alertă maximă. În paralel, un sereleu din Timiş a avut tupeul să transporte cu acte-n regulă câteva sute de kile de pui braşoveni, pe

de ani de zile. Acum, veterinarii din zonă au intrat în alertă maximă. În paralel, un sereleu din Timiş a avut tupeul să transporte cu acte-n regulă câteva sute de kile de pui braşoveni, pe care i-a predat mai departe alimentarelor cu care avea contract. O altă cauză a răspândirii virusului a fost "identificată". Aceste măsuri în forţă ar trebui să fie, în mintea autorităţilor, adevărate victorii în lupta cu aviara. S-au lăudat atât de mult cu ele, încât ai zice că eradicarea lui H5 din România este ca şi rezolvată.
Furia cu care instituţiile obligate să ţină gripa aviară sub control se reped la astfel de cazuri trădează disperarea lor de a găsi ţapi ispăşitori. Din momentul în care s-a ştiut că este puţin probabil să fim ocoliţi de gripă, cohorte de specialişti au fost cooptaţi în celebrul comandament antiepizootic. În fruntea acestuia s-a postat chiar ministrul Gheorghe Flutur, probabil pentru a demonstra cât de serioasă este problema. Imediat au început să fie pompate fonduri bugetare şi externe, pe care instituţiile anti-aviare le-au tocat fără milă. Experţii au fost trimişi la şcolit în afară, ca să înveţe la Londra sau la Berlin despre salvarea puiului de cocostârc din ghearele H5N1. L-au neglijat însă pe cel de Crevedia sau de Codlea, care este acum pe cale să provoace o molimă la nivel naţional. În tot acest timp, opinia publică era informată că situaţia este sub control, iar pericolul scade de la o zi la alta.
În spatele circului mediatic, lucrurile stăteau cu totul altfel. Clanurile mafiote şi-au văzut nestingherite de treabă, protejate de cei care ar fi trebuit să le controleze. La periferia marilor oraşe se basculau în continuare tone de pui morţi, despre a căror provenienţă nu se ştia nimic. Fermele în care păsările mureau pe capete s-au grăbit să-şi intensifice "exporturile" în galantare şi în judeţele vecine. Licitaţiile pentru produsele anti-aviare s-au câştigat pe cumetrii în aproape toată ţara. Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, care ar fi trebuit să fie vioara întâi în lupta cu gripa, s-a încăpăţânat să alerge după migratoare, deşi găina cu H5N1 era moartă-n coteţul Drakom. Plasarea cu bună ştiinţă a puilor infectaţi, ca să nu scadă profitul, poate fi catalogată drept un atac fără precedent la adresa siguranţei naţionale a României. Imaginea externă, industria avicolă şi turismul vor fi afectate.
Disperaţi că lucrurile o iau razna, cei care au condus comitetul de luptă cu aviara s-au mobilizat să găsească vinovaţi. Au fost schimbaţi imediat cei din eşaloanele doi şi trei şi s-a decretat vânătoarea de mici comercianţi. În schimb, în plină criză, ministrul Flutur a plecat în vizită de lucru în străinătate, unde l-a luat şi pe directorul IDSA. Ministrul s-a mulţumit doar să le tragă o săpuneală zdravănă şefilor de la direcţiile sanitar-veterinare şi să schimbe câţiva dintre ei. Despre strategia naţională de luptă cu aviara n-a suflat însă nicio vorbă. Probabil nici nu am fi aflat de existenţa ei dacă Braşovul nu ar fi intrat în carantină.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite