"Boala Balcanilor" loveşte în Oltenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maladia căreia îi cad pradă în fiecare an sute de oameni din Bulgaria şi din spaţiul fostei Iugoslavii, Nefropatia Endemică Balcanică, a început să le dea bătăi de cap şi medicilor din

Maladia căreia îi cad pradă în fiecare an sute de oameni din Bulgaria şi din spaţiul fostei Iugoslavii, Nefropatia Endemică Balcanică, a început să le dea bătăi de cap şi medicilor din Dolj şi Mehedinţi

Sute de doljeni şi mehedinţeni au ajuns la medic, în ultimele luni, bolnavi de Nefropatie Endemică Balcanică (NEB). Medicii spun că numărul îmbolnăvirilor este alarmant de mare şi că nu mai fac faţă solicitărilor. Printre cauzele responsabile de îmbolnăvirea oamenilor, cadrele medicale au identificat şi apa infestată.

160 de mehedinţeni au insuficienţă renală, în stadiu terminal, majoritatea necesitând trei şedinţe de dializă pe săptămână. Şeful Secţiei de dializă a Spitalului Judeţean din Drobeta-Turnu Severin, medicul primar nefrolog Florin Mărgineanu, ne-a declarat că acest judeţ se află pe primul loc în ţară în privinţa numărului de bolnavi afectaţi de Nefropatia Endemică Balcanică.

,,Numai în ultimele două luni s-au îmbolnăvit 20 de oameni, pe care îi pregătim să facă şi dializă. În localitatea Rogova, unde apa are o concentraţie mare de nitriţi şi nitraţi, avem şase localnici care fac dializă, dar şi trei persoane care îşi fac singure acasă dializă peritoneală. Că apa de acolo nu este potabilă, este şi aceasta o cauză a bolii. Însă cauzele îmbolnăvirilor sunt complexe, cum ar fi faptul că apa din pământ trece peste zone şi straturi de cărbune neexploatat. Regretabil este că noi avem la spitalul judeţean doar şapte aparate de dializă, care nu mai pot face faţă, şi Ministerul Sănătăţii nu avizează un centru particular dotat la standarde europene unde aceşti bolnavi să îşi poată prelungi viaţa, în medie, cu 10 până la 15 ani", susţine medicul Florin Mărgineanu.

Zeci de bolnavi şi în Craiova

La secţia de Nefrologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Craiova se află în hemodializă 80 de pacienţi, iar alţi 20 sunt în dializă peritoneală. Alţi 160 se află pe lista de aşteptare ca să intre la dializă.

Şi medicii craioveni spun că aparatele de dializă existente în spital, puţine de altfel, nu mai fac faţă solicitărilor, iar numărul bolnavilor care vin în faza terminală a bolii este în creştere.

"De mai multă vreme ne confruntăm cu această situaţie, însă în ultima perioadă prevalenţa este mult mai mare. Mai grav este că bolnavii ajung la noi în faza terminală a bolii. Acum, 25 de pacienţi se află în această fază a bolii. Zilele trecute am primit în fază terminală chiar o tânără medic rezident, cu mama doctor. Numărul bolnavilor este în creştere şi nu mai avem unde pune bolnavii", ne-a spus şeful Clinicii de nefrologie din Craiova, Eugen Moţa.

Deşi în cele două judeţe au fost înfiinţate centre private de hemodializă, medicii şi proprietarul acestora spun că nu sunt agreate de Ministerul Sănătăţii.

"Centrele de dializă aşteaptă încă avizul ministerului"

"Am investit peste 10 milioane de euro în construirea şi utilarea a trei centre private noi de dializă, cu aparatură de ultimă generaţie, prin eforturi proprii şi credite bancare, în Craiova, Drobeta-Turnu Severin şi Oradea. Nu înţeleg de ce ministrul Nicolăescu mi-a spus că pot demara această investiţie în domeniul nefrologiei şi dializei, spunându-mi că, juridic, îndeplineşte toate formele legale, şi acum nu se dă girul funcţionării acestora. La Severin, centrul este gata de peste trei luni, iar bolnavii aşteaptă încă pe listele spitalului judeţean să intre la dializă. Şi la Craiova, ASP Dolj şi-a dat acordul, pentru că au mulţi pacienţi pe listele de aşteptare. Până la urmă este vorba de viaţa oamenilor", susţine proprietarul centrelor, Dan Duţescu. Medicii avertizează că "dacă unui bolnav nu i se respectă strict orele de dializă, viaţa lui se scurtează".

"Este, într-adevăr, o problemă cu aparatele de dializă care nu mai fac faţă numărului mare de pacienţi şi de aceea sunt aşa mulţi bolnavi pe lista de aşteptare", ne-a declarat şi medicul Eugen Moţa.

Ministrul Sănătăţii îi contrazice pe medici în privinţa centrelor de dializă

"Ministerul Sănătăţii avizează, de principiu, orice investiţie sanitară în domeniu. Interesul nostru este să fie cât mai multe centre de dializă în ţară, deoarece competiţia înseamnă servicii de calitate şi costuri reduse. Însă riscul investitorului este acela de a-i fi refuzată semnarea contractului de servicii medicale, necesar funcţionării centrului, de către casa de asigurări de sănătate. Încheierea acestor contracte nu intră în competenţa instituţiei pe care o reprezint", declară ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu (foto).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite