Blocurile Loteriei, părăsite de norocoşi, ocupate de oportunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De teamă să nu fie ţinte ale hoţilor, majoritatea câştigătorilor de apartamente la Loto preferă să-şi vândă noile case "Numai şase-s norocoase", scrie mare pe blocul de pe Nerva

De teamă să nu fie ţinte ale hoţilor, majoritatea câştigătorilor de apartamente la Loto preferă să-şi vândă noile case

"Numai şase-s norocoase", scrie mare pe blocul de pe Nerva Traian, despre care toţi bucureştenii ştiu că este rezervat celor care au câştigat marele premiu la Loto. Puţini dintre aceştia locuiesc însă în noile apartamente. Motivul oficial:
frica de hoţi.

Scopul adevărat, spun agenţii imobiliari, este însă dorinţa câştigătorilor de a obţine o sumă de bani pe casa picată din cer. Argumentul este confirmat şi de informaţiile furnizate de către Poliţia Capitalei, care arată că niciun astfel de norocos nu a fost ţinta vreunei spargeri sau atac. "Există multe apartamente din blocurile Loteriei la vânzare, chiar la un preţ al zonei unde sunt imobile mai vechi, pentru că majoritatea proprietarilor se tem de noul statut şi, în plus, vor să şi câştige bani, nu neapărat o casă", spune Robert Olteanu, expert imobiliar din Bucureşti.

În Bucureşti există în acest moment trei blocuri Loto, toate în zone centrale, foarte căutate pe piaţa imobiliară. Cel mai vizibil dintre toate este cel de pe Bulevardul Nerva Traian. Un altul se află în apropiere de Parcul Tineretului, pe Gheorghe Şincai, iar al treilea este vizavi de Primăria Sectorului 3, pe strada Parfumului. Potrivit datelor oferite de Loteria Română, gradul de ocupare al acestor trei blocuri este de peste 85%. Realitatea este însă alta. Cei mai mulţi dintre proprietarii iniţiali ai apartamentelor din blocurile norocului vor să scape cât mai repede de noua avere. "Aproape că sunt goale sau cel puţin nu mai stau cei care le-au câştigat. Vânzarea se face destul de repede, pentru că nu ţin foarte tare la preţ", mai spune Robert Olteanu.

Anunţurile din publicaţiile de profil arată că preţul unei locuinţe în blocul Loto din zona Unirii - Traian este cuprins între 80.000 de euro (garsonieră) şi 200.000 de euro (apartament cu trei camere). Agenţii imobiliari spun însă că o astfel de locuinţă poate fi achiziţionată chiar şi cu câteva mii de euro mai puţin.

Arabii şi turcii, noii proprietari

În blocul din Nerva Traian, paznici la fiecare scară. Imobilul, deşi atrăgător ca aspect, este păzit mai ceva ca o cazarmă. Nu se poate intra în bloc decât însoţit de proprietar şi pe baza actului de identitate. Altfel, stai la uşă. "Eu ştiu că nu am voie să las pe nimeni să intre", spune mecanic unul dintre cei doi paznici, care adaugă însă că în scara pe care trebuie să o păzească nici nu sunt foarte mulţi locatari. "Mai mulţi sunt dincolo, aici sunt vreo 30 de apartamente goale. Nici nu sunt mulţi care să vorbească româneşte, că sunt mulţi străini: macedoneni, turci, arabi", mai spune el, convins că locatarii imobilului, chiar dacă nu sunt câştigătorii de la Loto, au cu siguranţă mulţi bani. "Un apartament aici se vinde de la 165.000 euro în sus, iar chiria e 700 de euro, dar eu nu ştiu să fie mulţi în chirie. La mine nu sunt libere decât vreo opt-zece apartamente, dar cred că se vând tare bine celor bogaţi", îl completează colegul.

Situaţia este aceeaşi în blocul de pe Gheorghe Şincai, care a fost dat în folosinţă în 1998, după cum îşi aminteşte unul dintre locatari. Deşi beneficiază de acelaşi sistem de pază, schimbarea este mult mai vizibilă. Multe apartamente au fost transformate deja în sedii de firmă, iar unii dintre locatari s-au schimbat de câteva ori.

Apartamentele au devenit sedii de firmă

În faţa Primăriei Sectorului 3, blocul cu patru etaje pare complet camuflat în cartier. Doar o placă, parţial acoperită de var, pe care scrie că Loteria Naţională este cea care a ridicat clădirea, aminteşte că şi acesta este un bloc al norocoşilor. De data aceasta fără paznici. Doar un adolescent care iese în fugă dintr-una din scările blocului şi spune că a venit "la un prieten, care sigur nu a câştigat la Loto". La parter sunt câteva firme luminoase şi plăcuţe care confirmă că şi aici câştigătorii au preferat banii în locul apartamentelor.

Teama că li s-ar putea întâmpla ceva loteriştilor este însă nejustificată, consideră reprezentanţii Poliţiei Capitalei. "Anul acesta nu s-a înregistrat niciun incident, mă refer aici la furtul din locuinţe şi nici nu-mi amintesc să se fi întâmplat aşa ceva anul trecut. Nu există un fenomen în acest sens, aşa că temerile câştigătorilor mi se par nejustificate, din punctul meu de vedere", a precizat Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

Nu există un fenomen în acest sens, aşa că temerile câştigătorilor mi se par nejustificate
Christian Ciocan
purtător de cuvânt Poliţia Capitalei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite