Blocuri de lux pentru nevoiaşii din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei a cumpărat apartamente sociale cu preţuri de la 870 până la 1.105 euro/mp, fără tva La nici şase luni de la achiziţionarea a două ansambluri rezidenţiale, pentru

Primăria Capitalei a cumpărat apartamente sociale cu preţuri de la 870 până la 1.105 euro/mp, fără tva

La nici şase luni de la achiziţionarea a două ansambluri rezidenţiale, pentru care a plătit aproape 20 milioane de euro, municipalitatea a mai pus mâna pe un complex de locuinţe.

Este vorba despre "Lemon Garden", un cartier mic de blocuri cu 156 de apartamente în total, aflat în construcţie la capătul Giuleştiului, din sectorul 6. Toate pentru expropriaţi, evacuaţi şi cazuri sociale, a precizat Primăria Capitalei.

ânzului au fost achiziţionate de primărie pe data de 10 septembrie. Preţul total al complexului rezidenţial este de 16.869.080 de euro fără TVA. Apartamentele costă 15.365.080 de euro, preţul variind, de la parter până la ultimul etaj, de la 870 de euro la 1.105 euro/mp.

Restul sumei este completată de preţul plătit pentru cele 192 de locuri de parcare, din care 88 sunt subterane, iar 104, la nivelul solului. Un loc de parcare subteran a fost achiziţionat de primărie cu 10.000 de euro, fără TVA, în timp ce unul la suprafaţă a scos din bugetul municipalităţii câte 6.000 de euro fără TVA.

Condiţii peste limita cerută de Legea locuinţei

Pentru o aşa frumuseţe de casă "de la stat", orice bucureştean şi-ar dori să ajungă caz social. Apartamentele cu două şi trei camere achiziţionate de municipalitate măsoară de la 60 mp la 100 mp.

În Legea locuinţei, condiţiile minime pentru apartamentele destinate cazurilor sociale sunt însă de 52 mp pentru un apartament de două camere şi de 66 până la 74 mp pentru trei camere. Aşa că apartamentele municipalităţii oferă condiţii cu mult peste cerinţele minime din Legea locuinţei.

Living în care întorci maşina

Potrivit planurilor, cel mai mic apartament, de 60 mp, beneficiază, de un living de 30 mp, în care e înglobată şi bucătăria. În cazul apartamentului de 100 mp, livingul cu bucătărie cu tot măsoară 44 mp.

Pentru aceste condiţii, primăria a negociat metrul pătrat la preţul de 870 de euro la parter, 1.025 de euro la etajele 2 şi 3, 1.075 la etajele 4 şi 5 şi de 1.105 euro la etajul 6. Preţurile convenite între comisia de negociere a municipalităţii şi firma Triumf Construct, cea care a realizat complexul rezidenţial, nu conţin TVA. "Sunt condiţii normale de locuit, nu exagerate. Am obţinut preţul cel mai mic în urma licitaţiei", argumentează primarul general Adriean Videanu.

Variante mai ieftine

Potrivit Legii locuinţei, "constituirea fondului de locuinţe sociale se face prin realizarea de construcţii noi şi prin reabilitarea unor construcţii existente". Cert este că primăria a reuşit să aibă acoperirea legală, după ce Consiliul general a adoptat Hotărârea 18 din ianuarie 2007, prin care aprobă "achiziţionarea de imobile cu destinaţie de locuinţe, de la persoane fizice sau juridice". Specialiştii în domeniul imobiliar sunt de părere că există şi apartamente mai ieftine.

"Există pe piaţă apartamente noi, mai ieftine. Spre exemplu, în Vitan-Bârzeşti, un metru pătrat costă 850 de euro", susţine consultantul imobiliar Narcis Gorea. El precizeză că în prezent nimeni nu construieşte locuinţe destinate cazurilor sociale, motiv pentru care un apartament de 60 mp se înscrie în standardele pieţei. "Consiliul a aprobat până acum zeci de concesionări de terenuri.

Pe acestea primăria ar fi putut construi locuinţe sociale la preţuri de 700-800 de euro metrul pătrat", este de părere şi consilierul general Victor Adâr. Municipalitatea nu este la prima ispravă imobiliară de acest gen. În primăvară, a mai achiziţionat locuinţe de pe piaţa liberă, pentru care a plătit aproape 20 milioane de euro.

Unul dintre complexele rezidenţiale se află pe şoseaua Bucureşti-Târgovişte şi pe lângă apartamentele generoase, în spaţiul de recreere dintre blocuri se găsesc şi piscine care pot creşte standardul de viaţă pentru persoanele cu probleme sociale din Bucureşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite