Blocaj politic total în Cehia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După demisia de acum două săptămâni a guvernului minoritar de centru-dreapta condus de Mirek Topolanek, situaţia de pe scena politică cehă continuă să se menţină confuză, fiind puţine

După demisia de acum două săptămâni a guvernului minoritar de centru-dreapta condus de Mirek Topolanek, situaţia de pe scena politică cehă continuă să se menţină confuză, fiind puţine şanse să se limpezească prea curând.
Preşedintele Vaclav Klaus a declarat deja că va desemna o altă persoană cu formarea viitorului cabinet după alegerile municipale şi pentru Senat, programate pentru sfârşitul acestei luni. Asta nu l-a împiedicat însă pe şeful statului să înceapă consultările cu partidele parlamentare în vederea găsirii unei soluţii potrivite pentru ieşirea din noua criză politică. Fostul premier, Jiri Paroubek, liderul social-democraţilor, care speră să fie însărcinat cu formarea noului cabinet, a anunţat recent că una dintre cele patru variante de ieşire din impasul politic ar putea fi un guvern alcătuit din formaţiunea sa, împreună cu creştin-democraţii şi ecologiştii, "tolerat" însă de comunişti, al treilea partid parlamentar important din Cehia. Ideea pare puţin viabilă, dacă se ţine cont de refuzul constant al celor două partide vizate, care nu concep o guvernare dependentă de sprijinul comuniştilor. Pentru ieşirea din blocaj, Partidul Civic Democrat vede o singură soluţie, care, se pare, prinde contur: constituirea unui guvern de tehnocraţi, care să gestioneze treburile ţării până la viitoarele alegeri anticipate avute în vedere pentru primăvara anului viitor. În acest sens se vehiculează mai multe candidaturi pentru postul de premier: Michaela Erbenova, membru al Consiliului Băncii Naţionale, Vladimir Dlouhy, fost ministru al industriei, sau Jaroslav Bureş, fostul şef al Consiliului Legislativ. Ideea "marii coaliţii", alcătuită din Partidul Civic Democrat (ODS) şi Partidul Social-Democrat Ceh (CSSD), este respinsă de ambele formaţiuni şi se pare că nu este agreată nici de preşedintele Klaus.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite