Blocaj imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe piaţa clujeană încep să scadă preţurile la apartamente Concurenţa şi înăsprirea condiţiilor de creditare aduc primele ieftiniri pe piaţa rezidenţială clujeană. Specialiştii

Pe piaţa clujeană încep să scadă preţurile la apartamente

Concurenţa şi înăsprirea condiţiilor de creditare aduc primele ieftiniri pe piaţa rezidenţială clujeană. Specialiştii spun că este de fapt la o normalizare a preţurilor.

"OCAZIE! Construcţie nouă, preţuri de investiţie", "URGENT! două camere, ultrafinisate, construcţie nouă, preţuri mici", "FOARTE URGENT!! Apartament două camere, construcţie nouă". Acest tip de anunţuri au ajuns să domine publicaţiile de specialitate clujene în ultimele luni.

Pe lângă efectul de marketing al enunţurilor, ele semnalează o nouă realitate a pieţei imobiliare clujene. "De la începutul anului există un blocaj pe piaţa imobiliară, în special pe segmentul rezidenţial.

Constructorii nu vând în ritmul în care se aşteptau şi ajung să nu mai poată plăti creditele. În disperare de cauză ajung să scadă mult preţurile.

În Floreşti deja sunt dezvoltatori care vând cu 450-500 de euro/metru pătrat, fiind la limita costurilor", spune directorul agenţiei imobiliare Euroglobal, Eugen Szederjesi. Aceasta se întâmplă în condiţiile în care anii trecuţi, apartamentele se vindeau direct de pe planşa proiectantului, preţurile creşteau aproape lunar şi adaosurile practicate de către constructori erau de minim 100%.

Efecte secundare

Blocajul se manifestă şi pe piaţa terenurilor: "În ultimele trei luni am studiat nu mai puţin de 40 de oferte de terenuri şi nu am cumpărat nimic. Preţurile sunt aşa de mari încât nu este rentabil să te apuci de construit", a declarat directorul fondului de investiţii imobiliare Imofinance, Iosif Pop.

Scădere cu 10%

"Anul acesta pentru prima data s-a oprit creşterea preţurilor la apartamente. Se resimte chiar o scădere cu cel puţin 10% a preţurilor", a precizat directorul Euroglobal, Eugen Szederjesi.

Specialiştii preferă să considere fenomenul o normalizare a preţurilor, umflate artificial de constructori. "Avem o reacţie de ieftinire în momentul de faţă sau mai bine spus de corelare corectă între ofertă şi preţ. Până acum cererea era aşa de mare încât se cumpăra fără analize prealabile", explică Iosif Pop.

Dezvoltatorii care au cerut preţuri mari, dar au oferit calitate slabă, încep, conform directorulu Imofinance, să-şi ademenească clienţii cu preţuri scăzute.

"De circa şase luni, circulă destul de frecvent un mesaj în piaţă de <> . Acest mesaj a căpătat amplificări, mai ales atunci când cineva a încercat să vândă cu un preţ şi nu i-a ieşit. Aceasta a fost interpretată ca o ieftinire, problema este însă că preţul afişat la început nu a fost corect", a adăugat Pop.

În doi-trei ani, cerere egală cu oferta

Un alt val de ieftinire este aşteptat de specialişti în doi-trei ani, în momentul în care cererea va fi acoperită de ofertă. "În următorii doi-trei ani preţul va scădea. Marii dezvoltatori nu vor lăsa preţurile la jumătate numai pentru a vinde repede. Va depinde de gradul de disperare.

Nu o să scadă cu 50% preţul dintr-odată niciodată. S-ar putea să scadă pe parcursul unui an, doi, trei cu 10% pe an. În şapte-opt ani s-ar putea ajunge ca preţul să fie la jumătate faţă de cât s-a plătit", a spus Doru Lupean, director de marketing la agenţia imobiliară Grup de Lux. În Cluj, cererea de locuinţe continuă să fie mai mare decât oferta.

Preţul corect

În momentul de faţă preţul mediu pe metru pătrat de apartament semifinisat este de 700-800 de euro în Floreşti şi în alte zone limitrofe oraşului. În Cluj-Napoca, preţul începe de la 1400 de euro şi ajunge până la 2000 de euro în stadiu semifinisat. Specialiştii susţin că un preţ corect ar fi undeva la 1200 de euro/metru pătrat cu finisaje medii.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite